SAD pritišće Njemačku: Odustanite od novog plinovoda prema Rusiji

Sve su jači pritisci i prijetnje iz Bijele kuće prema Njemačkoj da odustane od Nord Stream 2 plinovoda između Rusije i Njemačke. “SAD će iskoristiti sve raspoložive poluge da spriječi izgradnju”- kazao je američki veleposlanik u Berlinu za AA. No, Njemačka ovaj put ne odustaje od zacrtanog projekta. Čini se da je energetska stabilnost ipak važnija od savezništva sa SAD-om. Projekt plinovoda težak je 11 milijardi $. Plinovod je dugačak 2400km, a do dovršetka je ostalo samo 150km.

Njemačka je i do sada najveći kupac ruskog plina, a plin iz Rusije omogućuje energetsku stabilnost gotovo cijeloj Europi. Alternativa je znatno skuplji američki plin koji bi dolazio brodovima. Drugu alternativu Njemačka godinama pokušava ostvariti s pomiješanim rezultatima. Njemačka je jedna od svjetskih predvodnica u prelasku na “zelenu energiju”. Osim fosilne, odbacuju i nuklearnu energiju, a zadnju nuklearnu elektranu planiraju zatvoriti već iduće godine. Rezultat je da je Njemačka zbilja jedna od rijetkih država kojoj godinama opada emisija CO2, ali pad je spor i iza zacrtanih ciljeva. Kritičari njemačke zelene tranzicije tvrde da je proces vrlo skup, ograničeno učinkovit i ishitren, a zelena energija nestabilna, pa zahtjeva “nadopunu” stabilnijom fosilnom energijom.

Iako trebaju energetsku sigurnost i ruski plin, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass naveo je neke druge razloge. Prema njemu, plinovod će biti most između Rusije i zapada i pomoći će obuzdati Rusiju. Osim toga, rušenje tog “mosta”, odvelo bi Rusiju u ekonomsku izolaciju i okrenulo je prema Kini, analizirao je Maas.

Njemačka stranka Zelenih obvezala se da će, ako bude u prilici, zaustaviti plinovod zbog ekološke štetnosti. Sudeći prema sve većoj popularnost u Njemačkoj, ta prilika bi im se mogla i pružiti.

Komentari

komentar
You may also like