SAD pritišće WHO da uključi Tajvan

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obuhvaća 194 država članica, ali ne i Tajvan. Glasnogovornik Državnog tajništva SAD-a, Ned Price izjavio je kako “trebamo čuti i tajvanske stručnjake” na idućoj skupštini WHO u Ženevi 24. 5. Pohvalio je Tajvan zbog brze i efikasne reakcije na pandemiju kao i zbog njihove donacije zaštitne opreme.

Nakon što je Donald Trump pokrenuo povlačenje Amerike iz te organizacije, Biden je odlučio vratiti SAD u WHO. Trump je kritizirao WHO zbog veza s Kinom i zataškavanja razmjera pandemije u njenom početku. Kina zbilja ima snažan utjecaj na WHO. Kina je drugi najveći financijer UN-a, a održava snaže diplomatske mostove ponajviše s ovim zdravstvenim odjelom UN-a. To je svakako jedan od razloga zašto čelnici WHO čak izbjegavaju govoriti o Tajvanu.

Zanimljiv je slučaj kada je jedan od čelnika WHO-a, kanadski epidemiolog Bruce Aylward, na pitanje o Tajvanu novinarki uzvratio s neugodnih 10 sekundi šutnje. Na daljnje inzistiranje novinarke, odgovorio je vrlo apstraktno i nedirektno i dalje izbjegavajuću upotrijebiti riječ “Tajvan”.

Komentari

komentar

You may also like