SAD proglasile Rusiju odgovornom za nestabilnost odnosa, a Rusija američku politiku „glupom“

Washington vjeruje da je Moskva odgovorna za nestabilnost u trenutačnim američko-ruskim odnosima, izjavio je u 8. travnja glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

“U širem smislu, težimo stabilnim i predvidljivim odnosima (s Rusijom). Međutim, trenutačno je ruska vlada, Kremlj, ta koja u naše odnose unosi nestabilnost, uključujući i svojim štetnim postupcima”, izjavio je Price tijekom redovitog brifinga.

Američkog diplomata također su pitali kada SAD namjerava poduzeti korake protiv Rusije zbog tih akcija.

“Predsjednik Joe Biden jasno je kazao da će Rusija odgovarati a on je čovjek od riječi. I mislim da će vas podsjetiti na svoje obećanje”, odgovorio je Price.

Ranije su se u medijima počeli pojavljivati ​​scenariji novih američkih sankcija protiv Rusije, poglavito one vezane uz protjerivanje ruskih diplomata. Kpmentirajući ove najave tajnik za odnose s javnošću ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je u četvrtak, 8. travnja, da je Moskva spremna na najgore scenarije u razvoju odnosa sa Sjedinjenim Državama.

Prekjučer je ruski ministar diplomacije Sergej Lavrov oštro kritizirao američku politiku prema Rusiji, kazavši kako ona dobiva i „sve više kritika u Sjedinjenim Državama“, čak i u takvim strukturama „poput nevladine organizacije Atlantic Council“ koji „već objavljuje materijale koji kritiziraju ovu apsolutno slijepu liniju SAD-a u odnosu na Rusiju“. Američku je politiku prema Rusiji Lavrov nazvao „slijepom ulicom“, „možda čak glupom“, jer „ne donosi rezultat u smislu ciljeva koji su najavljeni prilikom uvođenja (proturuskih) sankcija”.





“Ova se situacija ponovila mnogo puta. Te nas radnje uvjeravaju samo u jedno, da se moramo pouzdati u sebe, jer ni Sjedinjene Države ni njihovi saveznici nisu pouzdani partneri, a u ključnim područjima za život države ne možemo se osloniti na njihova raspoloženja i na koju će nogu ustani ujutro”, zaključio je u svom stilu Lavrov.

Komentari

komentar





You may also like