SAD proširile popis zabranjenjih kineskih tvrtki

Jučer je američki predsjednik Joe Biden potpisao proširenje liste kineskih tvrtki koje su zabranjene za američka ulaganja i suradnju, piše WSJ.

Prvotnu takvu listu izradio je ured Trumpa krajem 2020., a u njoj su bile 31 tvrtke. Sada je Biden proširio listu i na njoj ima 59 tvrtki “nepoželjnih” kompanija. Tim potezim Biden je dokazao nastavlja oštru politiku prema ovoj drugoj najvećoj ekonomiji svijeta koju je započeo prošli predsjednik.

Većina novih tvrtki na “crnoj listi” su podružnice ili suradničke tvrtke onim koje su od prije na listi. To su uglavnom tvrtke koje su pod državnim vlasništvom Kine. Rad tih tvrtki, navodno, ugrožava sigurnosne i obavještajne interese Amerike ili je riječ o tvrtkama koje sudjeluju u kršenju ljudskih prava. Među ostalima, zabranjene su tvrtke vezane za Aviation Industry Corporation of China (letjelice i svemirska ekspanzija), Hikivision (video nadzor) i tvrtke vezane za telekomunikacijskog diva Huawei.

Odluka na snagu stupa 2. kolovoza, a do tada američke tvrtke imaju vremena za pripremu ukoliko već posluju s novozabranjenim tvrtkama. Ovakva odluka dodatno će opteretiti već napeti odnos Washingtona i Pekinga.

Komentari

komentar





You may also like