SAD protiv prijama Ukrajine u NATO savez

Foto: aljazeera.com

Sjedinjene Države nisu zainteresirane za ulazak Ukrajine u NATO savez. To je izjavio savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien na sigurnosnom forumu u kanadskom Halifaxu (Halifax International Security Forum).

Na upit, „treba li se NATO aktivirati u zaštiti Ukrajine od ruske agresije“, visokopozicionirani američki državni službenik, koji funkciju savjetnika predsjednika za nacionalnu sigurnost obnaša od 18. rujna, nakon ostavke njegovog prethodnika Johna Boltona, izjavio je slijedeće:

„Ne smatram da bi za NATO u cijelosti bilo poželjno primiti Ukrajinu i stupiti u neposredni sukob s Rusijom.“ NATO je, kazao je dalje O’Brien, osnovan kako ne bi došlo do sukoba s Rusijom.

Ove riječi Trumpovog savjetnika sigurno neće obradovati Kijev, koji je 1. studenog ove godine poslao u sjedište NATO saveza službenu molbu za priključenje Programu za proširenje suradnje. Taj program uključuje  proširenje dijaloga u obavještajnim sferama i omogućuje državljanima NATO članica obnašanje funkcija u središnjici NATO saveza ili u njegovim zapovjednim strukturama. U taj program za sada su uključene ne-članice NATO-a Australija, Finska, Gruzija, Jordan i Švedska.

 





 

 

Komentari

komentar





You may also like