SAD protiv prijedloga Francuske pri UN-ovom Vijeću sigurnosti

SAD već su blokirale tri zajedničke izjave UN-ovog Vijeća sigurnosti u zadnjih 8 dana. Prijedlozi Kine, Norveške i Tunisa o zajedničkoj politici prema sukobu u Izraelu i Gazi, naišli su na odobravanje 14 država članica od njih 15, ali ne i SAD-a. Sada je izgledna prva blokada rezolucije koju predlaže Francuska, a time i prvi službeni UN veto od strane Bidenovog ureda.

Neimenovani izaslanik SAD pri UN-u za AFP je komentirajući nacrt rezolucije rekao: “Fokusirani smo na intenzivne diplomatske pregovore kako bi doveli sukob kraju. Nećemo podržati poteze za koje vjerujemo da će dovesti do daljnje eskalacije”. Tom izjavom je nedirektno rekao kako francuski prijedlog može očekivati veto.

Times of Israel u posjedu je nacrta rezolucije koju će predložiti Francuska, a pri slaganju rezolucije Francuska je surađivala s Egiptom i Jordanom. Ono što bi moglo “žuljati” SAD su nekoliko rečenica rezolucije. Na primjer: “Pojas Gaze je integralni dio teritorija okupiranog 1967. i bit će dio Palestinske države.” ili “osuđujemo neselektivne napade na civilna područja”. Osim toga, u nacrtu rezolucije piše kako “prepoznajemo ključnu ulogu koju igra UNRWA za humanitarnu i ekonomsku pomoć unutar Gaze”. Naime, UNRWA  je organizacija UN-a koja pomaže palestinskim izbjeglicama, a Izrael smatra kako je organizacija korumpirana i da potiče sukobe.

UN-ovo Vijeće sigurnost osnovano je 1945. i jedino ima ovlasti pokrenuti zajedničke vojne intervencije, ali i uvesti sankcije. Osim 10 “rotirajućih” država članica, pet stalnih su: SAD, Francuska, Rusija, Kina i UK.

Za zajedničke izjave (kakve su 3 već blokirale SAD) potrebna je suglasnost svih 15 država članica. Za izglasavanje rezolucije potrebno je 9 “da” i niti jedan veto (veto mogu uložiti samo stalne članice). Rezolucije su, za razliku od zajedničkih izjava, pravno obvezujuće i potežu zajednička djelovanja i konkretne politike.

SAD imaju dugačku povijest “zaštite” Izraela pri Vijeću sigurnosti. Ono što je novo jest da bi ovo mogao biti prvi veto za vrijeme Bidenovog mandata. Osim toga, neobično je i neslaganje saveznika Francuske i SAD unutar ovako visoke diplomacije.





Komentari

komentar

You may also like