SAD proučavaju varjante sankcija protiv „Sjevernog toka 2“

Pomoćnik američkog državnog tajnika za energetiku Francis Fannon izjavio je kako SAD imaju mogućnosti za uvođenje sankcija protiv projekta „Sjeverni tok 2“ i da se proučavanje varijanti takvih odluka nastavlja.

„Američka vlada raspolaže mogućnostima za uvođenje sankcija protiv ruskih izvoznih plinovoda suglasno članku 232 zakona „O suprostavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija“… Tvrtke, koje rade u sektoru ruskih isporuka energenata kroz cjevovode, uvučene su u veću količinu poslova koje sadrže sankcijske rizike. Mi nastavljamo proučavati moguće poteze o uvođenju sankcija“, kazao je Fannon tijekom telefonskog brifinga, odgovarajući na upit o mogućnosti uvođenja sankcija protiv „Sjevernog toka 2“.

Podsjećamo: projekt „Sjeverni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dviju paralelnih plinovodnih cijevi, ukupnog kapaciteta od 55 milijardi m3 plina godišnje: od ruske obale, dnom baltičkoga mora, do SR Njemačke. Trebao bi biti završen i pušten u pogon do kraja 2019. godine.
Projektu se snažno protive Poljska, pribaltičke države bivšeg SSSR-a i Ukrajina, kao i Sjedinjene Države koje naglašavaju njegovu geopolitičku važnost, u odnosu na onu komercijalnu (tržišnu), koju naglašavaju Njemačka i Rusija ali i ostale države zainteresirane za plin iz tog plinovoda, poput Francuske, Austrije i Italije. S druge strane, američko protivljenje izgradnji „Sjevernog toka 2“ uvjetovano je i njihovom željom za povećanjem isporuka američkog ukapljenog plina na europsko tržište kroz postupno potiskivanje ruskog – za sada jeftinijeg i u smislu opskrbe sigurnijeg plina.

Također podsjećamo kako je i savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost, John Bolton, već ranije izjavljivao kako se SAD negativno odnose prema tom projektu i da razmatraju razlilčite načine za suprostavljanje istom. Nedavno je i State Department od EU zatražio odbacivanje tog projekta u svezi s incidentom u Kerčskim vratima, u Crnom moru, za koji Washington optužuje Rusiju.Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like