" /> SAD proučavaju varjante sankcija protiv „Sjevernog toka 2“ | Geopolitika News

SAD proučavaju varjante sankcija protiv „Sjevernog toka 2“

Pomoćnik američkog državnog tajnika za energetiku Francis Fannon izjavio je kako SAD imaju mogućnosti za uvođenje sankcija protiv projekta „Sjeverni tok 2“ i da se proučavanje varijanti takvih odluka nastavlja.

„Američka vlada raspolaže mogućnostima za uvođenje sankcija protiv ruskih izvoznih plinovoda suglasno članku 232 zakona „O suprostavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija“… Tvrtke, koje rade u sektoru ruskih isporuka energenata kroz cjevovode, uvučene su u veću količinu poslova koje sadrže sankcijske rizike. Mi nastavljamo proučavati moguće poteze o uvođenju sankcija“, kazao je Fannon tijekom telefonskog brifinga, odgovarajući na upit o mogućnosti uvođenja sankcija protiv „Sjevernog toka 2“.

Podsjećamo: projekt „Sjeverni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dviju paralelnih plinovodnih cijevi, ukupnog kapaciteta od 55 milijardi m3 plina godišnje: od ruske obale, dnom baltičkoga mora, do SR Njemačke. Trebao bi biti završen i pušten u pogon do kraja 2019. godine.
Projektu se snažno protive Poljska, pribaltičke države bivšeg SSSR-a i Ukrajina, kao i Sjedinjene Države koje naglašavaju njegovu geopolitičku važnost, u odnosu na onu komercijalnu (tržišnu), koju naglašavaju Njemačka i Rusija ali i ostale države zainteresirane za plin iz tog plinovoda, poput Francuske, Austrije i Italije. S druge strane, američko protivljenje izgradnji „Sjevernog toka 2“ uvjetovano je i njihovom željom za povećanjem isporuka američkog ukapljenog plina na europsko tržište kroz postupno potiskivanje ruskog – za sada jeftinijeg i u smislu opskrbe sigurnijeg plina.

Također podsjećamo kako je i savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost, John Bolton, već ranije izjavljivao kako se SAD negativno odnose prema tom projektu i da razmatraju razlilčite načine za suprostavljanje istom. Nedavno je i State Department od EU zatražio odbacivanje tog projekta u svezi s incidentom u Kerčskim vratima, u Crnom moru, za koji Washington optužuje Rusiju.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like