SAD razmatra korištenje jedne pomorske i dvije zračne baze u S. Arabiji

Američka vojska razmatra korištenje saudijske luke na Crvenom moru, kao i dvije zračne luke, objavila je vojska u utorak, prenosi AP.

Riječ je o luci Janbu na Crvenom moru, koja je ključni terminal za naftovode u Saudijskoj Arabiji, a američka je vojska testirala mogućnosti utovara i istovara opreme kroz navedenu luku.

Također se razmatra korištenje zračnih baza Tabuk i Taif uz Crveno more. Sve tri spomenute baze omogućile bi američkoj vojsci efikasniju borbu protiv potencijalnih napada pro-iranskih jemenskih hutista. Hutisti dronovima (iranske proizvodnje) i projektilima povremeno vrše napada ne Saudijsku Arabiju (koja je već godinama vojno angažirana u Jemenu na strani vlade), pri čemu su pogodili i jedno od najvećih naftnih polja na svijetu prošle godine.

Tim napadima hutisti mogu utjecati na globalnu cijenu nafte, što SAD želi spriječiti, a vojne baze dakako omogućuju i američki odgovor u slučaju sukoba s Iranom, glavnim saudijskim i američkim rivalom u regiji.

“To su razborite mjere vojnog planiranja koje omogućuju privremeni ili uvjetni pristup objektima u slučaju nepredviđenih okolnosti i ni na koji način nisu provokativne, niti su proširenje američkog prisustva u regiji općenito ili u Saudijskoj Arabiji”, napisao je glasnogovornik središnjeg zapovjedništva američke vojske Bill Urban, prenosi AP.

Glasnogovornik iranske misije pri UN-u Alireza Mirjusefi  kritizirao je američku najavu, dok je prisustvo američkih postrojbi nazvao “jednim od glavnih razloga kaotične situacije i nesigurnosti u našoj regiji”.





Komentari

komentar

You may also like