SAD razmatra vraćanje Kube na crnu listu zemalja koje podupiru terorizam

Kuba je u srijedu kritizirala želju SAD-a da vrati otok na svoj popis zemalja koje podupiru terorizam, o čemu, po pisanju američkih medija, trenutačno razmišlja administracija Donalda Trumpa, što bi moglo otežati posao novoizabranom predsjedniku Joeu Bidenu.

Američki državni tajnik Mike Pompeo razmišlja o uvođenju te mjere kojom se ograničavaju strana ulaganja prije kraja mandata Donalda Trumpa 20. siječnja 2021., rekla je dobro upućena osoba.

New York Times je prvi objavio tu informaciju, a nakon njega i CNN koji tvrdi da će Mike Pompeo donijeti tu mjeru “ovih dana”, piše list pozivajući se na neimenovani izvor.

“Osuđujem pokušaje državnog tajnika Pompea da uvrsti Kubu na popis zemalja koje podupiru terorizam kako bi se svidio protukubanskoj manjini na Floridi”, napisao je na Twitteru kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez.

Ovaj verbalni sukob događa se nekoliko dana prije 3. siječnja kada se obilježava 60 godina od prekida diplomatskih veza dviju zemalja nakon revolucije koju je vodio Fidel Castro.

U vrijeme mandata predsjednika Baracka Obame i Raula Castra SAD i Kuba su ostvarili povijesno približavanje koje je 2015. dovelo do obnove diplomatskih veza i povlačenja s crne liste.
No, nakon Trumpova dolaska u Bijelu kuću 2017., njegova je administracija pooštrila embargo uveden Kubi 1962., pozivajući se na loše stanje ljudskih prava na Kubi i na potporu Havane socijalističkoj vladi u Venezueli.

Joe Biden, bivši potpredsjednik Baracka Obame, isticao je u kampanji da će brzo pristupiti “ukidanju Trumpovih restrikcija u vezi s prijenosom novca i s putovanjima” koje nanose štetu Kubancima i razdvajaju obitelji.

Ako Mike Pompeo vrati otok na crnu listu, Biden bi ga mogao ponovo maknuti, ali u tom slučaju njegovo ministarstvo mora provesti službenu provjeru kako bi moglo potvrditi da zemlja nije imala veze s terorizmom u zadnjih šest mjeseci.

Glasnogovornik je rekao da State Department “ne razgovara o dogovaranju ili o potencijalnom dogovaranju o uvrštavanju” neke zemlje na popis.

Nakon uklanjanja Sudana s liste prošloga mjeseca, sada su na popisu samo tri zemlje: Iran, Sjeverna Koreja i Sirija.

Komentari

komentar
You may also like