SAD razmatraju prebacivanje borbenih zrakoplova u Ukrajinu

Sjedinjene Države ne isključuju mogućnost prebacivanja vojnog zrakoplovstva zapadnog tipa u Ukrajinu, izjavio je u srijedu zapovjednik stožera američkih zračnih snaga, general Charles Brown na godišnjem sigurnosnom forumu Instituta Aspen u američkoj državi Colorado.

Brown je u intervjuu Reutersu prije odlaska na spomenuti forum kazao kako će američki stručnjaci obučavati ukrajinske pilote za upravljanje američkim zrakoplovima.

Sjedinjene Države i saveznici počinju ispitivati ​​moguću obuku ukrajinskih pilota kao dio dugoročnih napora da potencijalno pomognu Kijevu u izgradnji budućih ukrajinskih zračnih snaga, kazao je Brown britanskoj agenciji

Uz zapadnu opskrbu protuzračnim oružjem, Ukrajina je uspjela spriječiti Rusiju u korištenju svojih daleko naprednijih zračnih snaga za uspostavu dominacije na nebu, piše dalje Reuters, navodeći kako su ukrajinske zračne snage javno izrazile nadu u dobivanje američkih lovaca F-15 i F-16.

Prema generalu Brownu, “potrebno je razumjeti na što Ukrajinci računaju i kako im možemo pomoći, a zatim istražiti mogućnosti ne samo Sjedinjenih Država, već i mnogih naših saveznika i partnera koji bi mogli biti zainteresirani za osiguranje sigurnosti Ukrajine.”

Postoje, osim američkih i „švedski JAS 39 Gripen, postoji Eurofighter, postoji Rafale. Postoji niz platformi koje se mogu isporučiti Ukrajini”, naglasio je američki general.





Pri tom je dodao kako se ne govori o isporuci sovjetskih borbenih zrakoplova Ukrajini, “jer će biti teže nabaviti rezervne dijelove za njih”, već o nečemu što što nije ruske proizvodnje”.

U srijedu je i zapovjednik Združenog stožera američke vojske, general Mark Milley, izjavio kako Sjedinjene Države istražuju brojne dodatne mogućnosti obuke za ukrajinsko vojno osoblje, uključujući obuku pilota, ali da odluke o tome još nisu bile donesene. U petak je Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio 100 milijuna dolara za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje američkim zrakoplovima.

 





Komentari

komentar

You may also like