SAD razmatraju produljenje boravka svojih vojnika u Afganistanu

Washington razmatra mogućnost produženja boravka američkih vojnih snaga u Afganistanu za šest mjeseci, ali konačna odluka o tome još nije donijeta, izvijestio je u petak, 19. ožujka, ABC News.

Predsjednik Joe Biden potvrdio je prije dva dana kako se o tome savjetuje sa saveznicima i afganistanskom vladom.

Podsjećamo: temeljem sporazuma s talibanima iz veljače prošle godine, administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa odredila je rok za povlačenje svih američkih vojnika najkasnije do 31. travnja ove godine. To je bilo uvjetovano stabilizacijom sigurnosnog stanja, kao i sporazumom između vlade u Kabulu i predstavnika talibanskog pokreta o uspostavi mira i inkorporiranja talibanskih predstavnika u buduće strukture vlasti i institucije te zemlje. O tome dvije strane još uvijek pregovaraju u katarskoj prijestolnici Dohi, za sada bez značajnijih uspjeha.

Predstavnici talibana već su ranije upozorili kako je za njih neispunjenje sporazuma i američko odustajanje od potpunog povlačenja iz Afganistana potpuno neprihvatljivo, pa čak i prijete „nikad viđenim ratom“ (vidi poveznicu ispod teksta).

Ali ni Amerikanci ne miruju. Dok Biden razmatra što i kako dalje, američka vojska nastavlja svoje operacije u toj zemlji. Oni su ovaj tjedan pokrenuli zračne napade na talibanske položaje u Kandaharu. Talibani su te napade najoštrije osudili, a njihov glasnogovornik Mohammad Yusuf Ahmadi potvrdio je da je mnogo pobunjenika ubijeno i ranjeno, ali nije precizirao broj žrtava. Ahmadi je američku akciju nazvao kršenjem prošlogodišnjeg sporazuma iz Dohe, za što nema opravdanja.

U petak su se predstavnici afganistanske vlade i talibana u Moskvi dogovorili o ubrzanju mirovnih pregovora kako bi se okončali višegodišnji sukobi u toj zemlji. Samo dan ranije, također u Moskvi, završila je međunarodna konferencija o Afganistanu, na kojoj su sudjelovali SAD, Rusija, Kina i Pakistan, i na kojoj su sudionici pozvali talibane i vladu u Kabulu na postizanje sporazuma o fundamentalnim pitanjima.
Američki zapovjednik: rat u Afganistanu rasplamsat će se svom snagom

 

Komentari

komentar

You may also like