SAD razmišljaju o protjerivanju ruskih diplomata

Američka administracija na čelu s Joe Bidenom dovršila je pregled radnji koje se pripisuju Rusiji, a koje su, prema Washingtonu, neprijateljske, i sada proučava mogućnost protjerivanja ruskih diplomata i uvođenja sankcija. O tome je izvijestio Bloomberg.

U članku se navodi kako je Bidenova administracija “dovršila obavještajno istraživanje navodnih zlonamjernih djela Rusije”, i da  potencijalne protumjere uključuju “protjerivanje ruskih obavještajnih službenika” koji su navodno u Sjedinjenim Državama “pod diplomatskim pokrićem”, kao i izricanje novih sankcija.

Djelatnici administracije razgovarat će o dostupnim opcijama u roku od 24 sata, navodi se u priopćenju agencije.

S druge strane, glasnogovornik State Departmenta Ned Price na medijskoj konferenciji od 7. travnja, zamoljen za komentar izjave ruskog zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova kako vrijeme povratka ruskog veleposlanika Anatolija Antonova u SAD ovisi o  spremnosti Washingtona da ide barem na neku vrstu normalizacije odnosa s Moskvom, kazao je kako su Sjedinjene Države zainteresirane za izgradnju predvidljivog i stabilnog odnosa s Rusijom usprkos “dubokim podjelama”.

“Rekli smo da imamo velike nesuglasice, ali rekli smo i da želimo stabilan i predvidljiv odnos s Moskvom. Iako držimo Rusiju odgovornom za svoje postupke”, izjavio je Price.

 





Podsjećamo: ruski veleposlanik u SAD-u povučen je u Moskvu nedugo nakon prošlomjesečnog intervjua američkog predsjednika Joe Bidena televiziji ABC, u kojem je ruskog kolegu Vladimira Putina nazvao „ubojicom“.

 

 





Komentari

komentar

You may also like