SAD razočarane odbijanjem Irana za neformalnim sastankom diplomata

Bijela kuća izrazila je razočaranje u svezi odbijanja Irana za održavanje neformalnog sastanka diplomata i namjerava razgovarati o daljnjim akcijama s partnerima u formatu 5+1, izvještava Financial Times pozivajući se na predstavnika Bijele kuće.

Izvor spomenutog medija izjavio je kako su se Sjedinjene Države “spremne vratiti konstruktivnoj diplomaciji s ciljem postizanja uzajamnog povratka izvršenju obveza iz sporazuma”.

Wall Street Journal je u nedjelju, 28. veljače, pozivajući se na dvojicu visokih zapadnih diplomata, izvijestio kako je Iran odbio ponudu EU-a i SAD-a za održavanje izravnih pregovora o nuklearnom sporazumu u nadolazećim tjednima. Europska komisija već je ranije bila potvrdila kako radi na sazivanju neformalnog sastanka sudionika Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije za iranski nuklearni program s predstavnicima Sjedinjenih Država, kojemu je željela biti domaćin.

Iran, očito, ima svoje poglede na čitavu „priču“. Teheran, naime, traži da Washington najprije povuče sankcije koje je protiv Irana uvela prethodna američka administracija nakon Trumpovog jednostranog povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma, nakon čega bi se i Iran vratio poštivanju svojih preuzetih obveza vezano uz dozvoljenu razinu obogaćivanja urana. Povratak na „nultu“ ili početnu poziciju, kakva je bila nakon potpisivanjem nuklearnog sporazuma iz srpnja 2015. g. preduvjet je za početak bilo kakvih pregovora koji bi išli u smjeru njegove eventualne promjene, smatra Iran. Sve drugo značilo bi popuštanje Teherana, odnosno njegovo dovođenje pred svršen čin što si on ne može priuštiti kako zbog unutarnjih političkih prilika, tako i zbog ugleda u bliskoistočnoj regiji u kojoj tradicionalno ima veliki utjecaj.

 

 





Komentari

komentar

You may also like