SAD: Republikanski senatori zahtijevaju sankcije zbog Sjevernog toka 2

Skupina republikanaca u američkom Senatu predložila je zakonski amandman kojom bi sankcije zbog plinovoda Sjeverni tok 2 bile obvezne. Senatori tvrde da bi plinovod, koji ide od Rusije do Njemačke, bio štetan za saveznike SAD-a u regiji, poput Ukrajine, prenosi DW.

Izmjena Zakona o ovlaštenju za nacionalnu obranu (NDAA) prisilila bi američkog predsjednika Joea Bidena da sankcionira “Nord Stream 2 AG”, tvrtku u vlasništvu Kremlja zaduženu za plinovod. Biden je ranije ove godine ipak odustao od sankcija za plinovod u sklopu sporazuma s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Ruska državna plinska tvrtka Gazprom priopćila je prošlog mjeseca da je plinovod već završen. Jim Risch, utjecajni republikanac u senatskom odboru za vanjske odnose, predstavio je amandman prošlog tjedna. Ostali značajni senatori koji podržavaju amandman su Ted Cruz iz Teksasa i Tom Cotton iz Arkansasa.

Senator Risch rekao je da je Rusija prekinula tranzit plina kroz Ukrajinu otkako je Biden odustao od sankcija i dodao da je Rusija od tada još dodatno pojačala prisustvo vojske na ukrajinskoj granici. “Sve dok ured predsjednika nastavi ignorirati volju Kongresa, nastavit ćemo promicati zakone koji štite naše saveznike i interese u Europi, istovremeno se suprotstavljajući projektima zloćudnog utjecaja Kremlja”, rekao je Risch.

Senator iz Ohija, Rob Portman, koji također podržava amandman, rekao je da su sankcije “ključne za potporu europskoj neovisnosti i energetskoj sigurnosti”. Republikanac iz Wisconsina, Ron Johnson rekao je da će amandman “služiti kao zadrška Putinovih malignih aktivnosti”. Osim Ukrajine i Poljska je također je kritizirala plinovod kao štetan za europsku energetsku sigurnost. Njemačka je, međutim, nedavno izjavila da certifikacija projekta neće ugroziti opskrbu energijom u EU.

Komentari

komentar





You may also like