SAD šalje Ukrajini GLSDB u paketu pomoći vrijednom više od 2 milijarde dolara

Novi projektil kojima će se udvostručiti domet Ukrajine u ratu s Rusijom uvršten je u američki paket vojne pomoći vrijedan više od 2,175 milijardi dolara, izjavio je američki dužnosnik u petak, prenosi Reuters.

“Kao dio USAI paketa, Ukrajini ćemo isporučiti bombu malog promjera djelovanja za lansiranje s kopna (GLSDB)”, rekao je brigadni general Patrick Ryder na konferenciji za novinare. USAI je kratica za Inicijativu za sigurnosnu pomoć Ukrajini. Paket pomoći od petka otvara vrata dodatnim isporukama GLSDB-a čiji je domet 150 kilometara, prema dokumentu koji je vidio Reuters.

Kada stignu novi projektili, Ukrajina će prvi put vidjeti eksponencijalni rast dometa otkako su joj topnički raketni sustavi visoke mobilnosti (HIMARS) isporučeni iz SAD-a krajem lipnja prošle godine. Isporučeni HIMARS-i bili su ključni u ukrajinskoj protuofenzivi protiv ruskih snaga koje su izvršile invaziju 24. veljače 2022.

Francusko ministarstvo obrane objavilo je da su Francuska i Italija završile tehničke razgovore za zajedničku isporuku sustava protuzračne obrane SAMP/T-MAMBA Ukrajini na proljećeU priopćenju ministarstva navodi se da će “to omogućiti Ukrajini da se obrani od ruskih bespilotnih letjelica, projektila i zrakoplovnih napada, pokrivanjem značajnog dijela ukrajinskog teritorija”.

Zelenskij: Ukrajina će se boriti da zadrži ‘tvrđavu’ Bahmut koliko god bude mogla

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u petak da će se Ukrajina boriti da zadrži istočnu “tvrđavu” grad Bahmut koliko god može i pozvao Zapad da isporuči oružje dugog dometa kako bi pomogao Kijevu da potisne ruske snage iz regije Donbas. Izgleda da su vapaje ukrajinskog predsjednika čuli zapadni dužnosnici jer je ubrzo nakon njegove izjave došla vijest o isporukama projketila dugog dometa.





“Nitko neće dati Bahmut. Borit ćemo se dokle god možemo. Bahmut smatramo svojom utvrdom”, rekao je Zelenskij na konferenciji za novinare s najvišim dužnosnicima Europske unije nakon samita u Kijevu. “Ako se oružje (opskrba) ubrza, posebno oružje dugog dometa, ne samo da nećemo napustiti Bahmut, nego ćemo također početi deokupirati Donbas, koji je okupiran od 2014.”, rekao je.

Grad Bahmut postao je žarišna točka ukrajinskog otpora ruskoj invaziji i nastojanja Moskve da povrati zamah na bojnom polju. Ruski dužnosnici rekli su da ruske snage okružuju Bahmut iz nekoliko smjerova i bore se za preuzimanje kontrole nad cestom koja je također važna ruta opskrbe za ukrajinske snage. Zelenskij je rekao da će Rusija nastaviti potiskivati, ali da će ukrajinske snage moći izdržati dok ne stigne više zapadnog oružja.

Medij: Novo ukrajinsko oružje natjerat će Rusiju na prilagodbu





 

Komentari

komentar

You may also like