SAD šalje Ukrajini još 4,5 milijardi dolara za proračunske potrebe

Sjedinjene Američke Države će ukrajinskoj vladi dati dodatnih 4,5 milijardi dolara, čime će njezina ukupna proračunska potpora od ruske invazije u veljači iznositi 8,5 milijardi dolara, objavila je u ponedjeljak američka Agencija za međunarodni razvoj, a prenosi Reuters.

Financiranje, koordinirano s Ministarstvom financija SAD-a preko Svjetske banke, ići će ukrajinskoj vladi u tranšama, počevši s isplatom od 3 milijarde dolara u kolovozu, priopćio je USAID, Agencija za međunarodni razvoj. Najava slijedi prethodne transfere od 1,7 milijardi dolara u srpnju i 1,3 milijarde dolara u lipnju, objavio je USAID. Washington je također osigurao milijarde dolara vojne potpore i uskoro planira novi paket oružja od milijardu dolara.

Očekuje se da će sljedeći paket sigurnosne pomoći Bidenove administracije za Ukrajinu biti vrijedan milijardu dolara – jedan od najvećih do sada – i uključivat će streljivo za oružje dugog dometa i oklopna medicinska transportna vozila, rekla su Reutersu u petak tri izvora upućena u to pitanje. Dužnosnici su, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekli da predsjednik Joe Biden još nije potpisao odobrenje za slanje sljedećeg paketa oružja. Upozorili su da paketi oružja mogu promijeniti vrijednost i sadržaj prije nego što budu potpisani. Međutim, ako bude potpisan u sadašnjem obliku, procijenjen bi bio na milijardu dolara i uključivao bi streljivo za HIMARS, NASAMS raketni sustav zemlja-zrak i čak 50 oklopnih medicinskih transportera M113. Novi paket slijedi nedavnu odluku Pentagona da se Ukrajincima dopusti medicinski tretman u američkoj vojnoj bolnici u Njemačkoj u blizini zračne baze Ramstein.

Sredstva SAD-a trebaju pomoći ukrajinskoj vladi da u vrijeme rata održi bitne funkcije, uključujući socijalnu i financijsku pomoć za rastuće siromašno stanovništvo, djecu s invaliditetom i milijune interno raseljenih osoba. Ukrajinski dužnosnici procjenjuju da se zemlja suočava s fiskalnim manjkom od 5 milijardi dolara mjesečno – ili 2,5% predratnog bruto domaćeg proizvoda – zbog troškova rata i pada poreznih prihoda. Ekonomisti kažu da će to povećati godišnji deficit Ukrajine na 25% BDP-a, u usporedbi s 3,5% prije sukoba. Svjetska banka procjenjuje da će 55% Ukrajinaca živjeti u siromaštvu do kraja 2023. kao rezultat rata i velikog broja raseljenih osoba, u usporedbi s 2,5% prije početka rata.

USAID je priopćio da je proračunska potpora SAD-a omogućila ukrajinskoj vladi da nastavi dotok plina i struje do bolnica, škola i druge kritične infrastrukture te da građanima dostavi hitno potrebne humanitarne zalihe. Sredstvima su također plaćeni zdravstveni radnici, učitelji i drugi državni službenici. USAID je naveo da je Svjetska banka uvela snažne zaštitne mjere, zajedno s promatračima treće strane uključenim u ukrajinsku vladu koje financira USAID kako bi bili sigurni da su sredstva usmjerena kamo su namijenjena. “Sjedinjene Države ostaju predane potpori Ukrajini i njezinom narodu u svjetlu neizazvanog i neopravdanog rata Rusije”, stoji u priopćenju USAID-a.

Injekcija svježeg novca za Ukrajinu dolazi dok se rat, koji Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom”, proteže u šesti mjesec, s milijunima Ukrajinaca raseljenih, a vlasti upozoravaju na vjerojatnu nestašicu plina zimi. USAID je neovisna savezna agencija koja dobiva cjelokupne vanjskopolitičke smjernice od državnog tajnika.





 

Komentari

komentar





You may also like