SAD šalju zapovjedni brod šeste flote “Mount Whitney” u Crno more na NATO vježbe

Šesta flota američke mornarice objavila je da je poslala svoje vodeće plovilo “USS Mount Whitney” u vode Crnog mora na zajedničke vježbe s NATO snagama, navodi se u priopćenju ureda za medije američke flote.

“Šesta flota SAD-a i STRIKFORNATO (napadačke pomorske snage NATO-a) osoblje ukrcalo se na zapovjedni i kontrolni brod USS Mount Whitney 29. listopada 2021.”, stoji u priopćenju. ” USS Mount Whitney djelovat će uz NATO saveznike i partnere u Sredozemnom i Crnom moru, radeći zajedno na osiguravanju stabilnosti u regiji”, navodi se u priopćenju. “Zajedničko djelovanje i vježba pokazuje predanost NATO-a u očuvanju slobode plovidbe u međunarodnim vodama za sve nacije”, dodaje se u priopćenju.

USS Mount Whitney je desantni brod dugačak 190 metara i ima oko 400 članova posade, a porinut 1970. Zanimljivosti je da je u kolovozu ove godine bio u Splitu kada su ga posjetili čelnici hrvatske vojske.

Ratni brodovi NATO-a povremeno ulaze u Crno more. Krajem siječnja ruska Crnomorska flota pratila je razarače američke mornarice Porter i Donald Cook. Rusko ministarstvo vanjskih poslova u više je navrata izjavilo da prisutnost ratnih brodova u Crnom moru koji pripadaju državama izvan regije ne jača tamošnju stabilnost. SAD inzistira da djeluje u okviru Montreux konvencije koja regulira tranzit pomorskih brodova kroz tjesnac Bospor i Dardaneli, a da se vježbe izvode u međunarodnim vodama.

Komentari

komentar





You may also like