SAD šalju 3000 marinaca kako bi evakuirali osoblje amabasade u Kabulu

Pentagon je naredio slanje 3000 vojnika u idućih “dan ili dva” u Kabul, preko zračne luke Hamid Karzai kako bi osigurali evakuaciju američkog osoblja veleposlanstva u Kabulu. Bit će poslani vojnici iz tri pješačke postrojbe: dvije postrojbe marinaca i jedna iz redova regularne pješadije, prenosi AP.

U kabulskom veleposlanstvu još je oko 1400 zaposlenika, a dužnosnici su rekli da će smanjenje osoblja biti “značajno”, prenosi Reuters. Sve ovo dolazi nakon što je Pentagon procijenio da bi Kabul mogao biti opkoljen u roku od 30 dana i da bi mogao pasti u roku od 90. Jučer je veleposlanstvo uputilo američke građane da “hitno” napuste Afganistan. Također, u ruke talibana su pali drugi i treći najveći grad: Kandahar i Herat.

Glasnogovornik Državnog tajništva Ned Price je na konferenciji za novinare više puta je naglasio: “Ovo nije napuštanje. Ovo nije evakuacija. Ovo nije potpuno povlačenje iz veleposlanstva. Ovo je smanjenje veličine našeg civilnog otiska.” Price je odbacio ideju da potezi šalju ohrabrujuće signale već jakim talibanima, ili da je odluka demoralizirajuća uplašenim afganistanskim civilima. “Poruka koju šaljemo narodu Afganistana je trajno partnerstvo”, ustrajao je glasnogovornik, a prenosi Reuters.

Osim 3000 vojnika koji idu u Kabul, bit će poslano još 3500 do 4000 vojnika iz borbene brigade 82. zračno- desantne divizije u Kuvajt da djeluju, po potrebi, kao rezerva. Glasnogovornik Pentagona, John Kirby rekao je da će ovi vojnici biti u pripravnosti “u slučaju da nam zatreba još više”, prenosi Reuters.

Također, britansko ministarstvo obrane priopćilo je da će kratkoročno poslati oko 600 vojnika u Afganistan kako bi pomogli državljanima UK da napuste nestabilnu državu. Osim njih, i kanadske specijalne snage rasporedit će se u Afganistanu kako bi pomogle kanadskom osoblju da napusti Kabul, rekao je izvor za AP.

 





Komentari

komentar

You may also like