SAD sankcionira iranske tvrtke zbog upotrebe njihovih dronova u Ukrajini

Sjedinjene Države uvele su sankcije iranskoj tvrtki koju su optužile za koordinaciju vojnih letova za prijevoz iranskih bespilotnih letjelica u Rusiju. Na popisu sankcioniranih su i tri druge tvrtke za koje je rekla da su bile uključene u proizvodnju iranskih bespilotnih letjelica. Sjedinjene Države optužuju Iran da isporučuje bespilotne letjelice Rusiji za korištenje u ratu u Ukrajini, prenosi Al Jazeera.

Teheran je negirao svoje uplitanje u rat u Ukrajini. Ministarstvo financija SAD-a, u priopćenju objavljenom sinoć, tvrdi da je tvrtka Safiran Airport Services sa sjedištem u Teheranu, koordinirala ruske vojne letova između Irana i Rusije, uključujući i one povezane s prijevozom bespilotnih letjelica, osoblja i povezane opreme. Američko ministarstvo financija također je na “crnu listu” stavilo tvrtke Paravar Pars Company, Design and Manufacturing of Aircraft Engines i Baharestan Kish Company zbog istraživanja, razvoja i proizvodnje tih iranskih dronova. Iz Washingtona tvrde da je tvrtka Paravar Pars stvarala dronove po modelima dronova američke i izraelske proizvodnje, ne navodeći o kojim modelima je riječ.

Novinska agencija Reuters izvijestila je da se neke od iranskih bespilotnih letjelica utemeljene na dizajnu američkog izviđačkog drona RQ-170 Sentinel kojeg su Iranci uhvatili 2011. “Ruska vojska pati od velike nestašice opreme i problema s opskrbom u Ukrajini, dijelom zbog sankcija i kontrole izvoza, što Rusiju tjera da se obrati nepouzdanim zemljama poput Irana za opskrbu i opremu”, rekao je jučer državni tajnik Antony Blinken, dodajući da će SAD “pozvati na odgovornost” one koji podržavaju Rusiju u invaziji na Ukrajinu. Prošlog mjeseca, američki dužnosnik rekao je da su ruski dronovi iranske proizvodnje pretrpjeli “brojne kvarove”. “Procjenjujemo da Rusija namjerava koristiti ove iranske bespilotne letjelice, koje mogu izvoditi napade zrak-zemlja i sudjelovati u elektroničkom ratovanju na bojnom polju u Ukrajini”, rekao je dužnosnik.

Komentari

komentar

You may also like