SAD se ipak smiju žaliti na presudu UK suda kojom je London odbio izručiti Assangea

SAD će ipak imati priliku osporiti odluku Visokog suda u Londonu koji je presudio da UK neće izručiti osnivača WikiLeaksa, Juliana Assangea. Razlog kojeg je engleski sud tada u siječnju naveo je ugroženo psihičko i fizičko stanje ovog novinara i aktivista. Sutkinja Vanessa Baraitser tada je rekla kako će se Assange vjerojatno ubiti zbog loših uvjeta života u američkim zatvorima.

Vlada SAD-a je dobila “ograničenu dozvolu” da se žali na odluku engleskog suda, objavili su danas na Twitter profilu WikiLeaksa. Isto je potvrdio i Visoki sud u Londonu koji je danas obavijestio uključene stranke da će se žalba američke vlade protiv odluke o izručenju naći na ročištu. Još nije određen datum ročišta. Američkoj vladi dopustit će se žalba samo iz tehničkih i administrativnih razloga, a ne zbog pravne osnove prošle presude, prenosi RSF.

Julian Assange već je proveo 7 godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu kako bi izbjegao izručenje. Trenutno je već dvije godine u strogo čuvanom engleskom zatvoru Belmarsh. U Americi ga čeka optužnica po zakonu o špijunaži te je moguće da će dobiti čak 175 godina iza rešetaka, iako je nedavno ključni svjedok priznao da je lagao.

WikiLeaks je platforma koja je objavila nekoliko tisuća povjerljivih dokumenata i snimki. Mnoge kompromitiraju sliku “mirovne” uloge američke vojske u Iraku i Afganistanu, a neke snimke pokazuju i ubojstva civila.

Komentari

komentar
You may also like