SAD se možda ipak neće protiviti isporukama F-16 Ukrajini od strane drugih zemalja

Kad su ga upitali za komentar, glasnogovornik Pentagona ukazao je na članak medija POLITICO-a iz siječnja u kojem se citira visoki dužnosnik američkog Ministarstva obrane koji je rekao : “Mislim da se ne protivimo” ideji o prijenosu (zrakoplova F-16) treće strane. Dužnosnik, kojem je kao i ostalima citiranim u ovoj priči odobrena anonimnost kako bi govorio o osjetljivim raspravama, naglasio je da odluka o tome nije donesena.

Bidenov tim je sugerirao da bi rasprave o slanju F-16 trebale pričekati do završetka rata. Ali neki europski saveznici već su krenuli putem osiguravanja naprednih lovaca – ili barem obuke – za Kijev, navodi jučer medij POLITICO i dodaje kako rasprava o odobravanju F-16 treće strane nije različita od rasprave o slanju tenkova početkom godine, u kojoj su zemlje koje posjeduju tenkove Leopard molile Njemačku da da zeleno svjetlo za transfer.

Dok se čini da će kampanja F-16 dobiti zamah, jedan aspekt dolazi do izražaja. Nakon sastanka britanskog premijera Rishija Sunaka i nizozemskog premijera Marka Ruttea, čini se da je London u utorak najavio početak stvaranja koalicije zemalja koje će početi raditi na slanju zrakoplova u Ukrajinu – piše POLITICO.

Isti medij navodi kako se Bidenova administracija suočava s novom i pojačanom kampanjom pritiska da odobri zeleno svjetlo za prebacivanje F-16 u Ukrajinu, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo da će obučavati ukrajinske borbene pilote, a Kijev je pojačao pozive za isporuke zapadnih ratnih zrakoplova.

Dok je administracija prešla nekoliko drugih crvenih linija u vojnoj pomoći – odobrivši sve, od navođenih raketa preko bespilotnih letjelica do tenkova Abrams za koje su nekoć tvrdili da bi isprovocirali Rusiju – Bidenova administracija za sada drži (crvenu) liniju F-16 koje proizvodi američka tvrtka Lockheed Martin.

Ali možda raste zamah da Washington učini sljedeću najbolju stvar: dopusti drugim zemljama koje lete F-16 da pošalju svoje zrakoplove u Ukrajinu – navodi isti medij.





Očekuje se da će se pitanje F-16 nadviti nad summitom G-7 u Japanu ovog tjedna, kao i na godišnjem samitu čelnika NATO saveza u Litvi, u srpnju.

Komentari

komentar





You may also like