SAD se povlače iz Međunarodnog suda UN-a o Iranu

U ponedjeljak, 14. rujna, očekuje se kako će se predstavnici Sjedinjenih Država i konačno povući iz jurisdikcije Međunarodnog suda UN-a (sjedište u Haagu) za rješavanje spora, pokrenutog od strane Irana s ciljem donošenja odluke o zabrani američkih sankcija protiv te zemlje. Teheran je taj spor pokrenuo u najvišoj sudbenoj instanci UN-a 2018. g., i od suda zatražio donošenje prinudne odluke prema SAD-u za povlačenje sankcija koje krše bilateralni sporazum, potpisan 1955. g.

Ovoga će tjedna spomenuti sud razmatrati samo načelno pitanje, ima li on nadležnost u rješavanju ovoga spora. Međutim, isti je sud prošle godine, vezano uz iranske aktive – zamrznute u SAD-u, utvrdio kako Iran ima osnove za obraćanje tom sudu vezano uz  ugovor iz 1955. g., odbacivši tadašnji prigovor američke strane da je Iran „sponzor terorizma“.

Američki Vrhovni sud je 2016. g. odbio iranskoj središnjoj banci vratiti dvije milijarde dolara od ranije zamrznutih aktiva, uz obrazloženje, kako taj novac mora biti isplaćen američkim obiteljima, čiji su članovi bili žrtve eksplozije u Bejrutu 1983. godine, kao i drugih terorističkih napada iza kojih, kako je navedeno, stoji Iran.

 

Komentari

komentar





You may also like