SAD se povukle: odgađaju carine na luksuznu robu iz Francuske

Sjedinjene Države odgodile su primjenu carina od 25% na uvoz luksuznih proizvoda iz Francuske, planiran kao odgovor na lokalni porez koji je Francuska nametnula na digitalne usluge koje pružaju Facebook, Amazon i nekoliko drugih velikih američkih tehnoloških tvrtki.

SAD su namjeravale uvesti carine sa 6. siječnja nakon što je Francuska uvela porez od 3% na lokalne prihode američkih tehnoloških divova.

Uvoznici i trgovci na malo u Sjedinjenim Državama pozdravili su planove vlade za odgodu carina, navodi The Wall Street Journal.

U međuvremenu, francusko Ministarstvo financija priopćilo je kako Francuska nije povukla spomenuti porez i nije ponudila nikakve koncesije.

Sjedinjene Države obustavile su pregovore o oporezivanju međunarodnih digitalnih tvrtki održanih pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Kao odgovor na to, neke su zemlje, uključujući Francusku, poduzele mjere protiv američkih tehnoloških tvrtki. U međuvremenu je Francuska u 2020. g. obustavila naplatu spomenutog poreza radi provedbe međunarodnih pregovora. ali je postupak nastavila u prosincu iste godine.





Europska komisija već je ranije zaprijetila kako je spremna nametnuti carine na proizvode iz Sjedinjenih Država u znak potpore Francuskoj.

 

Komentari

komentar





You may also like