SAD se premišljaju oko sankcija protiv „Sjevernog toka 2“

Sjedinjene Države procijenit će mogućnost uvođenja sankcija pri pokušaju dovršenja izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, izjavio je sinoć na konferenciji za medije glasnogovornik State Departmenta Ned Price .

“Naš stav o Sjevernom toku 2 vrlo je jasan i nije se promijenio. Predsjednik Biden jasno je kazao kako je Sjeverni tok 2 loša stvar. Ovo je loš posao jer dijeli Europu, izlaže Ukrajinu i Srednju Europu ruskim manipulacijama, u suprotnosti s navedenim europskim ciljevima energetske sigurnosti”, kazao je Price na brifingu (info: eadaily)

“Nastavljamo s praćenjem akcija oko pokušaja dovršenja i certificiranja plinovoda. Ako se takve akcije dogode, mi ćemo odlučiti o primjenjivosti sankcija”, rekao je Price. Istodobno, prema njemu, sankcije su samo “jedan od mnogih važnih alata” kojima Sjedinjene Države raspolažu.

Njemačka, kao i stručnjaci na području transatlantskih odnosa, poput bivšeg predsjednika njemačkog SPD-a Sigmara Gabriela , sudjeluju u raspravama o Sjevernom toku 2 s američkom stranom, izvijestio je njemački medij Spiegel.

Prema tim navodima, u tijeku su rasprave o “svojevrsnom strateškom paketu” koji bi mogao zadovoljiti Amerikance. Navodi se kako rasprave traju već nekoliko dana. Među opcijama o kojima se raspravlja je i ona o  automatskom prekidu isporuke plina kroz  Sjeverni tok 2 u slučaju kršenja ljudskih prava ili međunarodnog prava u Rusiji.

Prema tom  mediju, savezna vlada u Berlinu se nada kako će joj se biti lakše dogovoriti o ovom pitanju s administracijom predsjednika Joe Bidena nego onom Trumpovom.





Komentari

komentar

You may also like