SAD se pripremaju za atomski rat

Američki medij BuzzFeed News priopćio je, kako, temeljem zabrinutosti zbog nepredvidljivog ponašanja Sjeverne Koreje, američke službe obnavljaju svoje planove za djelovanje u slučaju katastrofalnih događaja, uključno i velikih nuklearnih eksplozija iznad 60 velikih američkih gradova. Ti su podaci dobiveni od strane službenih predstavnika Savezne agencije za izvanredna stanja (FEMA).

O prijelazu s očekivanih, malih atomskih eksplozija, koje mogu učiniti teroristi-samoubojice, na termonuklearne eksplozije od strane „državnih subjekata“, raspravljao se u Washingtonu 23. kolovoza 2018.

Prema riječima rukovoditelja odjela FEMA-e  za nuklearnu, biološku i kemijsku opasnost Lewisa Garcije, agencija također razmatra i moguće scenarije, kada atomska bomba, hakerski napadi, koordinirani elektromagnetski impulsi i biološko oružje SAD napadaju istovremeno.

FEMA je do sada imala plan djelovanja u slučaju nuklearnih eksplozija snage od 1 do 10 kilotona, što je manje nego atomske bombe bačene 1945.g. na Hirošimu i Nagasaki, u kojima je poginulo više od 200 tisuća ljudi. Najvjerojatnijim scenarijem smatrala se nevelika detonacija eksplozivne naprave, nakon napada na New York i Washington 11. rujna 2001.g.

Međutim, Sjeverna Koreja je prošle godine izvršila uspješno testiranje termonuklearne bombe snage 250 kilotona, što odgovara nuklearnim bojnim glavama američkih balističkih raketa, što je jako zabrinulo Pentagon.

U okviru postojanja „hladnoratovskog“ programa zaštite „Sagni se i pokrij“ (Duck and Cover), glavni naglasak se stavljao na skloništa i strateške zalihe hrane i medicinskih proizvoda. „Sve države i svi veliki gradovi to imaju do sada. Posjeduju specijalna skladišta s medikamentima, prehrambenim i drugim proizvodima i opremom u slučaju katastrofalnih nesreća“, izjavio je zamjenik direktora Strateških nacionalnih rezervi pri Centru za nadzor i prevenciju bolesti Steve Adams. „Mislim kako će glavni problem u slučaju atomskog rata biti distribucija svih tih zaliha“.
Državne rezerve trenutačno u glavnini sadrže medicinske lijekove i medicinski sanitarni materjal za liječenje posljedica radijacijskog zračenja i vrlo malo kompleta za rane nastale opeklinama. Stručnjaci iz Američke udruge za opekline iskazuju zabrinutost u svezi nevelike količine medicinskih stručnjaka za tu vrstu povreda u čitavoj zemlji, poglavito za liječenje djece.
Danas u SAD-u ima svega 300-tinjak kvalificiranih kirurga ua opekline, pri čemu se u mnogim medicinskim školama ukida obuka za ovu specijalizaciju.

Medicinska stručnjakinja Tanner Veenama također sumnja u plan FEMA-e. Ona misli kako se ne učitava činjenica da se mnoge medicinske sestre i doktori više od svega boje radijacije i mogu odbiti pružati pomoć nakon atomskog napada. Treba se računati na manjak medicinskih sestara i trebaju dodatna sredstva za obuku medicinskog osoblja za rad u uvjetima atomskog rata, smatra ona.

Plan FEMA-e nakon atomskog rata predviđa, da nakon atomske eksplozije u pomoć stanovnicima treba doći 6 tisuća liječnika, medicinskih sestara i drugog medicinskog osoblja, što je, prema mišljenju stručnjaka, jako malo.

Također treba ukazati na široko rasprostranjene zablude koje ometaju razradu učinkovitog plana djelovanja u slučaju nuklearnih eksplozija: prvo, vjera u to da će se život u udaljenim mjestima od velikih gradova nastaviti na isti način kao i ranije, što nije točno jer će se nuklearni napadi izvršiti na resurse čitavog svijeta; i druga zabluda, koja govori kako će nuklearna eksplozija uništiti sve na svom putu, zbog čega je bilo kakav plan djelovanja besmislen. U stvarnosti, ozlijede nastale izloženošću radijaciji i opekline mogu se i moraju liječiti, navodi se u tekstu.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like