SAD se protive službenom proglašenju kraja rata između dviju Koreja

Još na susretu vođa Sjeverne i Južne Koreje 27. travnja ove godine, njih su se dvojica dogovorili o službenoj promjeni važećeg sporazuma o primirju (nakon završetka građanskog rata na Korejskom poluotoku) s dokumentom o stalnom miru između dviju država.

Međutim, čini se da Sjedinjene Države s tim imaju velikih problema. Tako južnokorejska novinska agencija Yonhap, u svom članku od 13. kolovoza, navodi, kako Washington ne podupire inicijativu Pjongjanga o službenoj objavi završetka Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine. To je u Seulu izjavio ni manje ni više nego američki veleposlanik u Južnoj Koreji Harry Harris.

„Još je rano razmatrati taj problem neovisno o poboljšanju odnosa između Sjevera i Juga, kao i između Sjevera i SAD-a“, izjavio je američki diplomat. Prema njegovom mišljenju, glavni cilj SAD-a i njegovih saveznika sada je „dostizanje nadzirane denuklearizacije Korejskog poluotoka“.

Prije toga je glavna sjevernokorejska novina Rodong Sinmun objavila poziv za potpisivanje sporazuma o završetku Korejskog rata. „To je u skladu sa zahtjevima našeg vremena i postao bi prvi potez prema uspostavi mira i jamstva sigurnosti. Potpuno je nenormalno vidjeti nepovjerenje i neprijateljstvo između Sjeverne Koreje i SAD-a, zato je upravo sada nastalo vrijeme za objavu završetka rata, koji se završio samo potpisivanjem sporazuma o primirju“.

  

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like