SAD se protive ukidanju embarga na rusko žito usprkos opasnosti od gladi u svijetu

Washington neće pristati na ublažavanje sankcija prema Moskvi kako bi se nastavio izvoz ukrajinskog žita na svjetsko tržište. Povezivanje opskrbe žitaricama s ukidanjem sankcija komplicira ionako krhki pregovarački proces, izjavio je dužnosnik UN-a za američki medij POLITICO. 

Izvjesni američki dužnosnik zahtjev Moskve nazvao je diplomacijom iznude i kazao kako SAD neće pristati na sporazum koji bi uklonio bilo kakav ekonomski pritisak na Moskvu.

Ujedinjeni narodi pokušavaju posredovati u dogovoru s Rusijom kako bi Ukrajini omogućili ponovno pokretanje izvoza žitarica preko Crnog mora ali su članovi Bidenove administracije oko toga vrlo skeptični, navodeći kako Rusija djeluje u dobroj vjeri.

Njihov primarni razlog za pesimizam je nedavni komentari ruskog predsjednika Vladimira Putina i drugih ruskih dužnosnika koji sugeriraju da će ublažiti blokadu ukrajinskih luka ako Zapad ukine svoje proturuske gospodarske sankcije. U prošli petak je visoki dužnosnik UN-a za humanitarne poslove bio u dvodnevnom posjetu Moskvi, gdje je razgovarao o navedenim pitanjima.

Međutim, izvjesni američki dužnosnik smatra kako Moskva koristi diplomaciju za ucjenu i da SAD neće pristati na sporazum koji bi ukinuo sankcije.

Bidenovi dužnosnici prvobitno su oklijevali javno povezati rusku invaziju na Ukrajinu s vjerojatnom razornom nestašicom hrane i poskupljenjem diljem svijeta, zabrinuti da će Amerikance nepotrebno uspaničiti (budući da je SAD veliki izvoznik žitarica, domaće tržište je izolirano od najgoreg šokovi povezani s Ukrajinom), navodi POLITICO. No, u posljednjih nekoliko tjedana, Joe Biden je sve češće upozoravao na rusku blokadu koja izaziva dugoročnu štetu globalnim gospodarstvima i podiže ionako visoke cijene hrane. Govoreći o više od 20 milijuna tona žitarica zarobljenih u ukrajinskim lukama, Biden je u petak istaknuo da bi u normalnim uvjetima „to već bilo izvezeno na svjetsko tržište”.





Američki medij na kraju navodi kako postoje neki mali znakovi napretka u drugim nastojanjima da se nešto žita izvuče iz Ukrajine. Tako kaže kako je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u petak kazao glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu da bi Bjelorusija bila spremna razgovarati o tome da se Ukrajini dozvoli izvoz žita preko svog teritorija u luke na Baltičkom moru, ako bi i Bjelorusija mogla koristiti te luke za izvoz svoje robe.

Predsjedavajući Afričke unije, predsjednik Senegala Macky Sall, također se u petak sastao s Putinom po tom pitanju, objavio je POLITICO.

Ovdje bismo dodali kako je u svom subotnjem intervjuu ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio ruski stav da Ukrajina slobodno može izvoziti svoje žito brodovima preko luke Odese i da će ruski vojni brodovi osigurati svu potrebnu sigurnost za njihovu plovidbu, ali da je preduvjet za to da Ukrajinci prethodno razminiraju spomenutu luku, a što mogu učiniti samo oni. Također je kazao kako Kijev može izvoziti žito i preko Bjelorusije, što je još najpovoljnija varijanta, jer bi vrlo brzo stiglo do baltičkih luka i otpremilo se dalje brodovima. Preduvjet za to je da se Bjelorusiji ukinu sankcije, kazao je Putin. Naglasio je kako se važnost blokiranog ukrajinskog žita u iznosu od 20 milijuna tona preuveličava za globalni problem gladi s obzirom kako ta količina čini svega oko 2% svjetskih potreba.





Također je izjavio da je s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom razgovarao o mogućnosti za izvoz ruskog žita koje je pod zapadnim embargom – posredstvom Turske. Naime, embargo brani pružanje lučkih usluga ruskim brodovima sa žitom, pri čemu je važno naglasiti kako Rusija ove godine ima rekordni urod pšenice. Kako je i sama najveća svjetska izvoznica pšenice, Putin je kazao da je Rusija već spremna rezervirati za iduću godinu 5 milijuna tona svoje pšenice najugroženijim svjetskim državama.

Kako sada stvari stoje, žita ima i više nego dovoljno, ali ne i političke volje da ono stigne najpotrebnijima.

 

Komentari

komentar

You may also like