SAD šire sankcije protiv plinovoda „Sjeverni tok 2“

Američke sankcije protiv plinovoda „Sjeverni tok 2“ proširuju se na tvrtke koje pružaju usluge ili sredstva za modernizaciju ili instalacije za opremu na brodovima za polaganje plinovoda, navodi se u danas obnovljenom pojašnjenju o sankcijama od strane američkog State Departmenta.

Prema navodima Bloomberga, za polaganje preostale dionice tog baltičkog plinovoda (oko 150 kilometara ukupno za dvije cijevi u danskim vodama) priprema se ruski specijalizirani brod „Akademik Cherskiy“, koji bi morao biti dodatno opremljen za izvršenje tih poslova.

Podsjećamo: SAD su u prosincu prošle godine uvele sankcije protiv tvrtki-izvođača radova na spomenutom plinovodu, zbog čega su se one već u siječnju ove godine povukle s gradilišta. U ljeto ove godine Washington je proširio iste sankcije i na sve druge tvrtke i fizičke osobe koje imaju bilo kakvog doticaja s dovršenjem tog energetskog projekta, a koje su ugrađene u prijedlog proračuna SAD-a za iduću godinu. On se treba usvojiti u prosincu ove godine, pa se, očito, odvija svojevrsna utrka s vremenom. Nedavno je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas potvrdio snažne američke pritiske na njemačku vladu ali i kazao kako će Sjeverni tok 2 u svakom slučaju biti dovršen. Međutim, pritom je dodao i jednu zanimljivu opasku: „Pitanje je samo kada?“ To – „kada“,  može značiti i kada dođu „bolja vremena“. Samo je pitanje kada će i hoće li uopće ona doći (vidi poveznicu ispod teksta).

 

Njemački šef diplomacije o zaustavljanju plinovoda „Sjeverni tok 2“
 

 

 

 

Komentari

komentar
You may also like