SAD šokirane izlaskom Rusije iz UN-ovog humanitarnog mehanizma za Siriju

Stalna veleposlanica SAD-a u UN-u Kelly Craft izjavila je sinoć kako su Sjedinjene Države „šokirane“ činjenicom da je Rusija učinila „opasan korak“ povlačenja iz UN-ovog humanitarnog mehanizama za Siriju (humanitarian deconfliction mechanism). Takvu je odluku nazvala „apsolutno neprihvatljivom“ i smatra kako ona „za cilj ima stvaranje novih prepreka za humanitarnu pomoć“.

Craft je kazala kako su stavovi, da američke sankcije ometaju dostavu humanitarne pomoći, „propaganda, usmjerena na to da bi se skrenula pozornost od obmana“ sirijske vlade.

Prema riječima ruskog veleposlanika u UN-u Vasilya Nebenzye, taj je mehanizam bio na dragovoljnoj osnovi i „za njega nema mandata Vijeća sigurnosti ili bilo koje druge zakonske osnove“. Pritom je kazao kako je Rusija u više navrata ukazivala na njegove nedostatke ali se to „postojano ignoriralo“.

Podsjećamo: zamjenik glavnog tajnika UN-a za humanitarna pitanja, britanski diplomat Mark Lowcock prethodno je izjavio kako je Rusija izvijestila UN da više ne sudjeluje u radu spoemenutog mehanizma.

Rusija je, naime, u više navrata kritizirala rad toga tijela, koji je, prema riječima Nebenzye, „često korišten za dezinformacije“, a nerjetko su se akcijama definiranima kao humanitarne, „u stvarnosti koristili teroristi“.

 





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like