SAD spremne na razgovor sa „šestorkom“ o iranskom nuklearnom programu

Sjedinjene Države spremne su za sastanak kojeg organizira EU uz sudjelovanje “šest” međunarodnih posrednika i Irana , izjavio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price za agenciju RIA.

“Sjedinjene Države prihvatit će poziv visokog predstavnika Europske unije da sudjeluju na sastanku šestorke i Irana kako bi razgovarali o diplomatskom putu iranskog nuklearnog programa”, kazao je Price.

Ranije je predstavnik EU najavio pripreme za navedeni sastanak.

Na ovu inicijativu odmah je reagirao i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, ponovno pozvavši Washington da ukine protuiranske sankcije. On je na svom tviter računu napisao slijedeće:

“Da bi udovoljili ( Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN -a ) 2231, Sjedinjene Države moraju, bez ikakvih uvjeta i u praksi, ukinuti sve sankcije koje je obnovio i nametnuo  Trump. U tom ćemo slučaju odmah ukinuti sve korektivne mjere”, napisao je Zarif na Twitteru.

Podsjećamo: te se korektivne mjere odnose na protupoteze Teherana nakon američkih sankcija uvedenih u svibnju 2018. g. kada su se SAD jednostrano povukle iz zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana, usvojenog 2015. godine između šestorke (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Njemačka, Francuska) i Irana, koji predviđa ukidanje sankcija u zamjenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa kao jamca sprječavanja da Iran proizvede nuklearno oružje. Jedna od najvažnijih iranskih protumjera bilo je ponovno pokretanje procesa obogaćivanja urana iznad dozvoljenih razina određenih spomenutim nuklearnim sporazumom.





Ovdje treba naglasiti da Izrael svo vrijeme od dolaska na vlast u Washington Bidenove administracije apelira na nužnost ne vraćanja SAD-a u navedeni  nuklearni sporazum kojeg on smatra vrlo lošim po svoju nacionalnu sigurnost. U tom stavu Izrael podržava i Saudijska Arabija koja s njim koordinira bliskoistočnu politiku na protuiranskoj platformi.

Zoran Meter: Kissinger upozorava Bidena da se ne zbližava s Iranom, jer bliskoistočni mir još je daleko





 

Komentari

komentar

You may also like