SAD spremne za nove kontakte s Rusijom o Ukrajini

Sjedinjene Države su otvorene za nove kontakte s Rusijom na razini šefova diplomatskih odjela, ako će takva interakcija biti od koristi za rješavanje trenutačne krize oko Ukrajine, izjavio je sinoć glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

“Podnijet ćemo pisani odgovor (na prijedloge Ruske Federacije o sigurnosnim jamstvima, op.GN.). Nakon toga, otvoreni smo za dodatnu interakciju oči u oči, ako se takva, s naše točke gledišta, pokaže korisna i konstruktivna u okviru naših diplomatskih napora”, rekao je Price, odgovarajući na pitanje o spremnosti Washingtona za održavanje novog sastanka američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Price je također kazao kako SAD neće popustiti Rusiji po pitanju sigurnosnih jamstava tj. Bidenova administracija neće činiti nikakve ustupke Rusiji. Napredak na pregovorima moguć je samo na temelju međusobnih poteza.

“Ključna je točka ovdje da svi koraci koje poduzmemo neće biti ustupci – oni će se morati poduzeti na recipročnoj osnovi. To znači da će i Rusija morati nešto učiniti kako bi osigurala našu sigurnost”, kazao je Price na jučerašnjoj medijskoj konferenciji.

Dodao je da će se Washington pažljivo konzultirati s partnerima, uključujući Ukrajinu, prije poduzimanja takvih poteza . “Potpuno smo transparentni s našim ukrajinskim partnerima u svezi pitanja o kojima se raspravlja i napretkom koji proizlazi iz takve interakcije”, izjavio je Ned Price.

 

Komentari

komentar





You may also like