“SAD su napravile grešku”- Sj. Koreja i novi odnos s Bidenom

Nakon malo mirnijeg razdoblja između ove dvije države, čini se da tome dolazi kraj. Biden u govoru pred Kongresom spomenuo da nuklearni program Pjongjanga “prijetnja za sigurnost Amerike i cijelog svijeta” ,a sjevernokorejsku vlast je okarakterizirao kao “najtotalitarniju vlast na svijetu”. Nakon toga je predsjednikova glasnogovornica izjavila kako je takva izjava rezultat višemjesečne analize političke situacije u Sjevernoj Koreji. Cilj Bijele kuće, kako tvrdi za CNN, bit će “denuklearizacija korejskog poluotoka”. Najavila je “odmjereni, ali praktični pristup” ovoj istočnoj komunističkoj državi. Taj pristup će se, prema njoj, razlikovati od Trumpovog “velikog cjenkanja” i Obamine “strateške strpljivosti”.

Očekivano, nije trebalo dugo čekati na žestok odgovor iz Pjongjanga. Odgovorili su da je riječ o “nedopustivoj provokaciji” koja će imati za posljedicu “skorašnju krizu koja će biti izvan kontrole”. Kazali su da je ovo nastavak agresivne politike SAD-a prema njima zadnjih pola stoljeća. Za kraj, bacili su se u analizu unutarnjeg stanja SAD-a koja je “smetlište kada je riječ o ljudskim pravima” jer “ljudi svakodnevno ginu zbog nejednakosti i rasizma”, a umrlo je i njih “580 000 zbog lošeg odgovora na korona virus”.

Obama je razvio vrlo loše odnose sa Sj. Korejom dok je ona, prema nekim izvorima, razvijala sve jače i dalekometnije nuklearno naoružanje. Trump je to takav odnos nazvao “velikom krizom” koju je on uspio srediti i tako zaradio pokoji “bod” populističkom izjavom. Naime, Trump i mladi Kim Jong-un sastali su se u Singapuru i “izgladili” odnose. Izvješća kažu da se nakon toga smirila protuamerička propaganda u Sj. Koreji. Kritičari ove Trumpove diplomacije rekli su da Sj. Koreja samo mirnije i bez pritiska razvija nuklearni arsenal. Bidenov ured, sasvim očigledno, kreće u zaokret odnosa. S kakvim rezultatom, to ćemo tek vidjeti.

Komentari

komentar

You may also like