SAD su uvele sankcije protiv Dodika zbog korupcije i narušavanja Daytona

Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv vođe bosanskih Srba Milorada Dodika, objavilo je u srijedu američko ministarstvo financija navodeći kao razlog “destabilizirajuće i koruptivne aktivnosti” na zapadnom Balkanu, prenosi The Hill.

Bosna proživljava najtežu krizu od kraja rata 1990-tih, nakon što su bosanski Srbi blokirali rad državnih vlasti, a zastupnici u Republici Srpskoj glasali za početak povlačenja tog većinski srpskog entiteta iz zajedničkih institucija.

Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv vođe bosanskih Srba Milorada Dodika, optužujući ga da je korumpiran i da prijeti stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banja Luke, koja je u vlasništvu tvrtke blisko povezane s Dodikovom obitelji. Američko ministarstvo financija optužuje Dodika da koristi tu medijsku kuću za promicanje svojih ciljeva i da je kontrolira, a da je ugovore davao članovima uže i šire obitelji.

Ministarstvo financija optužilo je Dodika za podrivanje mirovnog sporazuma iz 1995. godine i sudjelovanje u korupciji i podmićivanju.  “Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji razgradnje Daytonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, rekao je Brian Nelson, zamjenik ministra financija. “Sjedinjene Države neće oklijevati djelovati protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na štetu vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućuju i olakšavaju takvo ponašanje”, rekao je Nelson. Odluka je značajan korak za Bidenovu administraciju i jasan izraz američkih interesa u ovoj regiji. Riječ je o prvoj primjeni izvršnog akta iz lipnja prošle godine koji dopušta SAD-u da sankcionira osobe koje ugrožavaju mir i stabilnost na zapadnom Balkanu.

Dodik, koji je ujedno srpski član kolektivnog predsjedništva BiH, rekao je ranije u srijedu da očekuje da će se on i njegovi suradnici naći na meti novih sankcija američke administracije, ali je istaknuo da ga to neće zaustaviti u provedbi planova da Republici Srpskoj osigura što veći stupanj samostalnosti, a potencijalno i da je odvoji od BiH.

“Sankcije su moguće ali to je više odraz njihove nemoći nego moći”, izjavio je Dodik novinarima. Ocijenio je da Amerikanci “s muslimanima” rade na uvođenju sankcija, ali je to nazvao jalovim poslom. Odgovor bosanskih Srba na očekivane američke sankcije bit će nastavak dosadašnje politike, bez obzira na posljedice, kazao je Dodik.





“Žao mi je što imamo takav problem sa Sjedinjenim Državama”, kazao je Dodik koji je na američkoj crnoj listi od 2017. godine i od tada mu je zabranjen ulazak u tu zemlju. Izjavio je i da više nikada ne kani tražiti vizu za SAD, čak i ako mu Washington ukine postojeće kaznene mjere. Nada se i da će u SAD-u ponovo početi razmišljati o konceptu podjele BiH,  odnosno da će naposljetku bosanskim Srbima biti dopušteno da se izdvoje iz BiH i priključe Srbiji.

Komentari

komentar





You may also like