SAD sumnjiče Iran za zapljenu tankera iz UAE

Sjedinjene Države sumnjiče Iran za zapljenu malog tankera iz UAE. Naime, 13. srpnja tanker „Riah“ ušao je u iranske teritorijalne vode, nakon čega je prestao odašiljati signale iz automatskog identifikacijskog sustava. Iran je, prethodno, već izjavio o havariji nekog tankera u svojim vodama, koji je potom otegljen u luku.

Agencija The Associated Press (АР), pozivajući se na izjave iz Pentagona, navodi kako SAD sumnjiče Iran za zapljenu toga tankera. „Moguće je da se on pokvario i da su ga oteglili u luku. Međutim, čim više prolazi vrijeme i nema signala sa broda, tim više se pojavljuju sumnje“, izajvio je sugovornik AP. Izvor iz vlasti UAE, pod uvjetom anonimnosti, izjavio je kako tanker nije odašiljao bilo kakve znakove upozorenja prije nego li će ostati bez signala.

Glasnogovornik iranskog MVP Abbas Musavi za agenciju IRNA je izjavio o neimenovanom tankeru, kojemu je Iran došao u pomoć i oteglio ga u jednu od svojih luka na otoku Keshm.

Tanker „Riah“ dug je 58 metara i plovi pod panamskom zastavom. Prema informacijama Tankertrackers-a (koji satelitski prati plovidbu svih svjetskih tankera u svakom trenutku), 13. srpnja brod je ušao u Hormuški tjesnac i iranske teritorijalne vode te isključio AIS oko 23 sata te večeri. Prema informacijama Marinetraffic-a od tada do danas nije poznato gdje se tanker nalazi.

Interesantna informacija je i ona, koja kaže, kako je registrirani vlasnik toga broda Prime Tankers LLC iz UAE izjavio da je „Riah“ prodao tvrtci Kouj Al-Bahar, a tamo su izjavili kako ne posjeduju bilo kakve tankere. Zato se u svezi ovoga slučaja mogu „vrtjeti“ različite verzije, uključno i ona o švercu iranske nafte.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like