SAD testirale krstareću raketu koja izlazi iz okvira sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa

Foto: preuzeto s portala Defence News

Svega dva tjedna nakon službenog povlačenja iz Sporazuma o uništenju raketa malog i srednjeg dometa, Sjedinjene Države  izvršile su testno lansiranje krstareće rakete, koja, prema svom dometu, ulazi u gabarite toga sporazuma.

Američko Ministarstvo obrane o testiranju je izdalo priopćenje, iz kojega je vidljivo da je lansiranje izvršeno 18. kolovoza na kalifornijskom otoku San Nicolas. Radi se o krstarećoj raketi kopnenog baziranja s konvencionalnom bojevim punjenjem. Raketa je lansirana na cilj udaljen više od 500 kilometara.

Podsjećamo: u veljači ove godine Trumpova administracija donijela je odluku o jednostranom povlačenju iz spomenutog raketnog sporazuma, potpisanog 1987.g. između SAD-a i tadašnjeg SSSR-a. Službeni izlazak SAD-a iz sporazuma izvršen je početkom kolovoza 2019. godine. Identičnu stvar učinila je i Rusija, kao pravna sljednica SSSR-a. Zbog novonastaloga stanja u odnosima dviju vojnih supersila upitno je i produljenje sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju koji ističe 2021. godine.

Rusija optužila SAD za propast raketnog sporazuma; „bojišnica“ se prebacuje u Aziju!





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like