SAD testirale “Trident II D5LE” nuklearne rakete iz podmornica na nuklearni pogon

Slučajno ili ne, samo nekoliko dana nakon što je službeno ustanovljen AUKUS vojni pakt kroz kojeg će Australija napraviti 8 nuklearnih podmornica uz pomoć UK i SAD, Amerika pokazuje što ima za ponuditi po tom pitanju.

Američka mornarica uspješno je testirala dvije balističke rakete Trident II D5LE, u unaprijed zakazanom testu koji slijedi nakon kontroverznog dogovora AUKUS o opremanju Australije vlastitom flotom podmornica na nuklearni pogon.

Lansiranje je izvedeno 17. rujna uz obalu Cape Canaverala na Floridi s USS Wyoming, podmornice na nuklearni pogon klase Ohio, koja je u pogonu od 1996., a nedavno je podvrgnuta tehnološkom remontu, piše na internetskim stranicama američke mornarice. Mornarica tvrdi da rakete, logično, nisu nosile bojeve glave, da su pale u more i da nisu letjele iznad kopna niti na jednom dijelu putanje.

D5LE je najnovija verzija rakete Trident II za koju se očekuje da će ostati u službi do 2042. godine. Trident projektili opremljeni su nuklearnim bojevim glavama i isključivo se ispaljuju iz podmornica na nuklearni pogon. Prvi Trident projektil testiran od 1977., a od tada je doživio brojne preinake. Rakete Trident nosi četrnaest podmornica američke mornarice klase Ohio, s američkim nuklearnim bojevim glavama, kao i četiri podmornice klase Vanguard Kraljevske mornarice, s britanskim nuklearnim bojevim glavama.

Domet ovog projektila je oko 12 tisuća km, teži skoro 60 tona, leti brzinom od 29 000 km/h, visoko je precizan i relativno je otporan na elektronička ometanja.

Testiranje ovog puta je bilo dio “Shakedown” operacije, osmišljene tako da Amerikancima, saveznicima i suparnicima pokaže “nenadmašnu pouzdanost našeg nuklearnog odvraćanja na moru”, kaže viceadmiral Johnny R. Wolfe. “Rakete s produženim vijekom trajanja-Trident II (D5LE) sada se raspoređuju u flotu i poslužit će do kraja vijeka trajanja američkih podmornica klasa Ohio i podmornica UK-a, klase Vanguard”, navodi se u priopćenju mornarice.
SAD i Velika Britanija dijele tehnologiju Trident, a obje su se nedavno obvezale pomoći Australiji u stjecanju tehnologije za izgradnju podmorničke flote na nuklearni pogon. Iako tek treba vidjeti kakvu će vrstu podmornica Canberra na kraju dobiti, sve su strane ustrajale na tome da neće biti naoružane nuklearnim oružjem kao što je slučaj s američkim i britanskim podmornicama.

Takozvani sporazum AUKUS izazvao je diplomatski sukob sa saveznicom Francuskom, koja je zgubila unosan ugovor o izgradnji podmornica s ​​Australijom. Taj je potez također izazvao snažnu reakciju Pekinga, jer se većina promatrača slaže da je kontroverzni pakt usmjeren na zaustavljanje Kine. Ipak, američka mornarica je izričito naglasila da je testiranje projektila zakazano “godinama unaprijed” i “nije provedeno kao reakcija na bilo koji trenutni svjetski događaj, niti kao demonstracija moći”.

Na stranicama američke mornarice piše da se nuklearni kapacitet države svodi na tri razine. Osim nuklearnih podmornica naoružanih nuklearnim raketama (koje ne moraju izroniti godinama), tu su i interkontinentalne balističke krstareće rakete (ICBM) i bombarderi sposobni nositi nuklearno naoružanje. Svaka od tri razine pruža jedinstvene mogućnosti i prednosti. Američka mornarica tvrdi da su ipak podmornice “najodrživiji dio” jer pružaju “stalnu prisutnost i omogućuju fleksibilne operacije.”

 

 

 
Komentari

komentar

You may also like