SAD tjeraju kineske studente iz zemlje

Američke savezne vlasti nisu željele odobriti vize za više od tisuću kineskih državljana. Prema izjavi predstavnika State Departmenta, a koju prenosi Reuters, radi se o statistici na dan 8. rujna. Odbacivanje zahtjeva za dodjele viza odnosi se prije svega na kineske studente i znanstvenike. Američka vlada se boji da oni mogu biti povezani s kineskom vojskom.

„Mi nastavljamo pozdravljati studente i znanstvenike koji ne šire ideje Komunističke partije Kine o uspostavi vojne nadmoći“, citira Reuters riječi predstavnika State Departmenata.

Podsjećamo: ovakve odluke nadležnih vladinih tijela SAD-a posljedica su krajem svibnja potpisane uredbe predsjednika Donalda Trumpa, kojom se ograničava ulazak u zemlju za niz kineskih studenata i znanstvenika, koji, prema mišljenju Washingtona, mogu predstavljati ugrozu američkim nacionalnim interesima. Radi se o osobama, „povezanim s kineskom Narodno-oslobodilačkom vojskom“, koje, prema tvrdnji američkih vlasti, mogu dolaziti s ciljem krađe tehnologija i intelektualnog vlasništva. Nakon toga kinesko Ministarstvo obrazovanja izrazilo je prosvjed zbog takvog odnosa SAD-a prema kineskim građanima.

 

 

 





Komentari

komentar

You may also like