SAD traži izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava

Sjedinjene Američke Države zatražit će od Opće skupštine UN-a izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava, rekao je u ponedjeljak američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, nakon što je Ukrajina optužila ruske vojnike za ubojstvo desetaka civila u gradu Buči. Dvotrećinska većina glasova 193-člane skupštine u New Yorku može suspendirati državu zbog ustrajnog činjenja grubih i sustavnih kršenja ljudskih prava, prenosi Reuters.

“Sudjelovanje Rusije u Vijeću za ljudska prava je farsa”, rekla je američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield tijekom posjeta Rumunjskoj.

“To je pogrešno, zbog čega vjerujemo da je vrijeme da Generalna skupština UN-a glasa za njihovo uklanjanje”, dodala je.

Ukrajina je rekla da će koristiti sve “dostupne mehanizme UN-a” za prikupljanje dokaza o ruskim zločinima u zemlji.

“Za Rusiju nema mjesta u Vijeću za ljudska prava UN-a”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba.

Thomas-Greenfield je rekla da želi da se glasanje održi ovaj tjedan.





Otkako je 24. veljače započela ruska invazija na Ukrajinu, Skupština je sa 140 glasova “za” usvojila dvije rezolucije koje osuđuju Rusiju. Moskva kaže da provodi “specijalnu operaciju” demilitarizacije Ukrajine.

“Moja poruka za tih 140 zemalja koje su hrabro stajale zajedno je: slike iz Buče i razaranja diljem Ukrajine sada zahtijevaju od nas da uskladimo naše riječi s djelima”, rekla je Thomas-Greenfield novinarima tijekom posjeta Rumunjskoj.

U New Yorku, vidno iziritirani Vassily Nebenzia, ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, nazvao je pokušaj isključivanja Rusije iz Vijeća “nevjerojatnim”, dodajući da to neće biti od pomoći za mirovne pregovore, prenosi Reuters.





“Ovo je opet bez presedana i to neće olakšati, potaknuti ili pomoći onome što se događa između Rusije i ukrajinskih mirovnih pregovora”, rekao je Nebenzia na tiskovnoj konferenciji.

Ponovio je kako je Rusija opovrgava optužbe za zločine u Buči, rekavši da su predstavljene snimke “inscenirane.”

Zamjenik gradonačelnika Buče rekao je da je oko 50 pronađenih tijela nakon povlačenja ruskih snaga dokaz ubojstava civila od strane ruskih vojnika.

Ukrajinske vlasti priopćile su da tamo istražuju moguće ratne zločine. Kremlj je odbacio optužbe vezane za ubojstvo civila u gradu.

Rusija je u drugoj godini trogodišnjeg mandata u 47-članom vijeću, koje ne može donositi pravno obvezujuće odluke, ali svojim odlukama šalje važne političke poruke i može odobriti istrage.

Prošlog mjeseca otvorila je istragu o optužbama za kršenje prava, uključujući moguće ratne zločine, u Ukrajini nakon ruske invazije. Za rezoluciju koju je donijela Ukrajina glasalo je 32 člana. Rusija i Eritreja glasale su protiv, dok je 13, uključujući Kinu, bilo suzdržano.

Sjedinjene Države su rekle da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini, a američki stručnjaci prikupljaju dokaze kako bi to potvrdili.

Generalna skupština prethodno je suspendirala jednu državu iz Vijeća. U ožujku 2011. jednoglasno je suspendirana Libija zbog nasilja nad prosvjednicima od strane snaga vjernih tadašnjem vođi Muammaru Gaddafiju.

 

Komentari

komentar

You may also like