SAD traži negativan test na koronavirus za putnike iz Velike Britanije zbog novog soja koronavirusa

Američke vlasti najavile su u četvrtak da će se putnici koji stižu letovima iz Ujedinjenog Kraljevstva prije polaska morati testirati i biti negativni na koronavirus.

Ta je mjera uvedena zbog novog soja koronavirusa koji je detektiran u Velikoj Britaniji.

Zbog vijesti o soju za koji se vjeruje da se brže prenosi države širom svijeta zatvorile su svoje granice za putnike iz Velike Britanije.

Novo pravilo stupa na snagu u ponedjeljak i zahtijeva negativan test u roku od 72 sata od polaska, navodi se u priopćenju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

“Taj zahtjev za dodatnim testiranjem ojačat će našu zaštitu američke javnosti, kako bi se poboljšalo njihovo zdravlje i sigurnost i osigurala odgovorna međunarodna putovanja”, dodaje se.

SAD je u ožujku zabranio dolazak stranih državljana koji su posjetili Veliku Britaniju u prethodna dva tjedna, što je znatno smanjilo zračni promet iz te zemlje.
Neke zrakoplovne tvrtke, uključujući British Airways i Deltu, već su se zbog novog soja koronavirusa dogovorile da će od putnika zatražiti negativan test prije odlaska iz Britanije u New York.

Vlade Europske unije počele su ublažavati zabrane putovanja za Veliku Britaniju koje su uvedene kako bi se taj soj suzbio, a države se poziva da ponovno otvore svoje granice uz obavezno testiranje nakon dolaska.

Suosnivač tvrtke BioNTech – jedne od tvrtki koje stoje iza cjepiva kojim se ovaj tjedan cijepi širom svijeta – rekao je da njegov lijek “vrlo vjerojatno” djeluje protiv mutiranog soja otkrivenog u Britaniji, a u suprotnom da se može prilagoditi u šest tjedana.

Komentari

komentar

You may also like