SAD traži povlačenje eritrejskih snaga iz Tigraja i prekid vatre

Američki državni tajnik Anthony Blinken pozvao je na hitno povlačenje eritrejskih snaga i regionalnih snaga Amhare iz etiopske pokrajine Tigraj, uz prekid vatre u pokrajini.

Podsjetimo, krajem 2020. etiopska vlada pod vodstvom Abija Ahmeda izvršila je invaziju na sjevernu pokrajinu Tigraj, nakon više od godinu dana razmirica s tigrajskim regionalnim vlastima. Vlast u Tigraju, Front za nacionalne oslobođenje Tigraja (TPLF) dominirao je desetljećima političkim životom Etiopije do dolaska na vlast Abija Ahmeda. Nekoliko tjedana po pokretanju vojne operacije protiv Tigraja etiopska je vojska ušla u regionalnu prijestolnicu Mekele, ali je TPLF nastavio gerilsku borbu. Susjedna Eritreja, koja se nakon krvavog rata odcijepila od Etiopije, sudjeluje u ratu na strani etiopske vojske i njenih milicija. Prema izvješćima brojnih organizacija eritrejske su snage umiješane su u razne zločine protiv tigrajskih civila. Uz to, u Tigraju se bore i regionalne snage pokrajine Amhara, za koje se, u više izvješća, navodi da su odgovorne za zločine.

“Hitno povlačenje eritrejskih snaga i Amharskih regionalnih snaga iz Tigraja ključni su prvi koraci. Oni bi trebali biti popraćeni unilateralnom objavom prekida vatre koju bi donijele sve strane u sukobu te predanošću neometanoj isporuci pomoći stanovnicima Tigraja”, navodi se u priopćenju državnog tajnika Anthonyja Blinkena.

SAD traži neometani pristup za humanitarne organizacije kako bi se mogla pružiti pomoć stanovnicima Tigraja te neovisnu međunarodnu istragu o zločinima i kršenjima ljudskih prava, pri čemu se navodi da počinitelju moraju odgovarati za zločine.

“SAD je iznimno zabrinut zbog izvještaja o zločinima i sveukupno sve gore situacije u etiopskoj pokrajini Tigraj. Oštro osuđujemo ubojstva, prisilna preseljenja, seksualne napade i druga ekstremno ozbiljna kršenja i zlouporabe ljudskih prava, od strane nekoliko strana, o kojima su brojne organizacije izvijestile u Tigraju”, stoji u priopćenju.
 

 

Komentari

komentar

You may also like