SAD Turskoj dostavile ponudu za kupnju PZO sustava „Patriot“

Sjedinjene Države Turskoj su dostavile ponudu o isporuci sustava protuzračne i proturaketne obrane „Patriot“. Američka delegacija, koja je još ranije došla u Tursku, nastavlja provoditi sastanke u tamošnjem Ministarstvu obrane, MUP i Ministarstvu vojne industrije, priopćila je u četvrtak, 3. siječnja, turska agencija Anadolu.

Američki State Department je 19. prosinca odobrio odluku o prodaji sustava „Patriot“ Turskoj za iznos od 3,5 milijarde dolara. Radi se o isporuci 80 raketa-presretača MIM-104E i 60 raketa PAC-3 za sustave „Patriot“. Osim toga, isporučili bi se i radari 4 AN/MQP-65 i druga oprema.

Zanimljivo je kako je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavushoglu nedavno, „podvlačeći crtu“ pod 2018. godinom, novinarima izjavio kako je Ankara prije godinu i pol dana uputila posljednje pismo Washingtonu s prijedlogom o isporuci sustava „Patriot“ i da je odluka State Departmenta temeljana na tom prijedlogu. Pri tom je naglasio kako polučenje američkih „Patriota“ ni u kom slučaju neće utjecati na sporazum s Rusijom o kupnji raketnog sustava S-400 „Triumf“.  Takva, možebitna dvostruka turska kupnja PZO sustava, i od Rusije i od SAD-a, na tragu je nedavnih analiza Geopolitika Newsa, kojima smo željeli ukazati na mogući izlaz iz neugodne situacije po predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da se po ovom osjetljivom pitanju ne zamjeri niti jednoj od dviju glavnih globalnih vojnih velesila. Možda će ga to dodatno koštati znatno više nego li je prethodno očekivao, ali je Erdogan, sasvim sigurno, Moskvi i Washingtonu to znao politički dobro naplatiti kroz osiguranje pojedinih turskih nacionalnih interesa, ne samo u bliskoistočnoj regiji.

Jedan od po Tursku važnih kriterija kupnje oružja ove vrste je njegova cijena. Međutim, jedan od glavnih pitanja po Ankaru ipak ostaje prodaja tehnologije njihove proizvodnje. A upravo to, kako se čini, nudi Rusija, a SAD su to uvijek odbijale.

Podsjećamo: u rujnu 2017.g., nakon pregovora koji su počeli u 2016. g. Rusija je potvrdila činjenicu o sklapanju ugovora s Turskom. Sredinom lipnja 2018.g. ruska agencija TASS, pozivajući se na izvor iz ruske vojne diplomacije, priopćila je kako je ruski vojno-industrijski kompleks dobio zadaću da u svibnju 2019. g. završi proizvodnju sustava S-400 „Triumf“ namjenjenih za Tursku. Oni bi toj zemlji trebali biti isporučeni sredinom ove godine. Prema medijskim informacijama, Turska je već počela s izgradnjom platformi za baziranje S-400, neovisno o američkim izjavama kako Moskva ne želi isporučiti takav tip oružja jednoj NATO članici.

Inače, turska namjera za kupnju ruskog PZO sustava naišla je na snažne američke kritike i kritike vodstva NATO saveza, a glavni argument na koji su se pri tom pozivali bio je taj da oni nisu kompatibilni s istom vrstom oružja u Turskoj i ostalim NATO članicama.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like