SAD Turskoj prijete novim sankcijama

Američki ministar financija Steven Mnuchin sinoć je zaprijetio novim sankcijama Turskoj, „ako oni brzo ne oslobode“ zatočenog američkog pastora, osumnjičenog za špijunažu i suradnju s organizacijom FETO, koju u Turskoj smatraju terorističkom.

„Mi u pričuvi imamo i puno drugih poteza koje planiramo uporabiti ukoliko ga oni brzo ne oslobode“, kazao je američki ministar.

Dan ranije, tajnik za odnose s javnošću turskog predsjednika Ibrahim Kalin izjavio je kako su „SAD spremne uništiti odnose s Turskom zbog pastora“, i da pri tom američka administracija ne pomaže Turskoj u borbi s terorizmom, ignorirajući njezine nacionalne interese:

„Oni (SAD) spremni su pokidati odnose s Turskom zbog pastora. Washington je na korak od gubitka potpore Turske. Ni pri Obami ni pri Trumpu nisu bile usvojene jasne mjere za potporu Turskoj po pitanju likvidacije dviju glavnih ugroza nacionalne sigurnosti – terorističkog pokreta „Paralelna država“ i Radnička stranka Kurdistana. Turska je duboko razočarana u svezi stanja u okviru zaštite njezinih nacionalnih interesa. Nama već puno godina govore o potpori u borbi s teroristima, između ostalog i u sferi zamjene obavještajnih informacija. Ali u stvarnosti, na žalost, ta je suradnja daleko od željene razine“

S druge strane, američki potpredsjednik Mike Pence je 15. kolovoza iznio prijetnje na adresu Ankare, izjavivši kako je „Turskoj bolje ne testirati Trumpovu strpljivost“. Pastora Brunsona pri tom je nazvao „Božjim čovjekom vjere“, i kazao da se „svaki Amerikanac mora moliti za povratak pastora Brunsona“.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like