SAD: Tužitelji blizu odluke o podizanju optužnice protiv Bidenovog sina

Američki savezni tužitelji približavaju se odluci hoće li kazneno optužiti Huntera Bidena, sina aktualnog predsjednika SAD-a Joea Bidena, nakon višegodišnje istrage, piše američki medij CNBC pozivajući se na The Washington Post.

Poznato je da tužitelji važu hoće li Huntera Bidena optužiti za porezne zločine, kao i za još jednu optužbu koja se odnosi na navodno lažnu izjavu koju je dao kada je kupovao oružje 2018.

Hunterovi odvjetnici sastali su se prošli tjedan u Washingtonu, DC, s tužiteljima u Ministarstvu pravosuđa u svezi istrage, što je korak koji se rutinski poduzima neposredno prije nego što državna pravosudna tijela podignu optužnice protiv osoba.

Među tužiteljima je bio i David Weiss, američki državni odvjetnik za Delaware, koji vodi istragu i koji će odlučiti hoće li podignuti optužnicu protiv Huntera, piše CNBC pozivajući se na izvješće The Washington Posta objavljeno u srijedu, dodajući da bi se to moglo dogoditi uskoro.

Weissa je imenovao bivši predsjednik Donald Trump, a dopušteno mu je da ostane na poslu kako bi dovršio istragu nakon što je predsjednik Biden preuzeo dužnost.

Državni odvjetnik Merrick Garland u utorak je rekao novinarima da je Weiss “nadležan za ovaj slučaj i da je sposoban donijeti bilo kakvu odluku za koju smatra da je primjerena.”





Hunter Biden pojavio se u ponedjeljak na državnom sudu u Arkansasu na saslušanju u svezi njegovog plaćanja alimentacije za četverogodišnjakinju koju je imao izvan braka. Hunter traži smanjenje iznosa od 20.000 dolara mjesečne potpore koju je plaćao djevojčinoj majci, Lunden Roberts.

Tijekom tog saslušanja, sutkinja Okružnog suda Independence County Circuit Holly Meyer naredila mu je da u lipnju da izjavu i preda Robertsovim odvjetnicima pismene detalje o svojim financijama.

Roberts je tražio da se Hunter zatvori zbog nepoštivanja suda zbog prethodnog odbijanja zahtjeva za financijskim podacima.





Gore navedene moguće optužbe mogle bi biti vrhunac četverogodišnje istrage, koju su predstavnici Republikanske stranke promovirali kao dokaz “korumpiranosti obitelji Biden”.

U sklopu najavljene moguće optužbe, Bidenova obrana pozvala je tužitelje na odbijanje podizanja optužnice protiv svog klijenta.

“Svaka odluka mogla bi imati značajan utjecaj na predsjednika Bidena, koji je upravo pokrenuo kampanju za reizbor”, – napominje WP, naglašavajući osjetljivu prirodu ovog pitanja.

U listopadu 2022. isti je medij, pozivajući se na izvore, izvijestio da su savezni agenti koji istražuju Huntera Bidena prikupili dovoljno dokaza da ga optuže za porezne zločine i lažno svjedočenje u svezi kupnje oružja.

Kako je i The Wall Street Journal prethodno pisao, istražitelje je zanimalo je li Hunter prekršio porezne ili druge zakone, uključujući one koji reguliraju lobiranje za strane vlade, u poslovima u Ukrajini, Kini i drugim zemljama.

Dodali bismo slijedeće:

Zanimljiv je tajming ovih događaja i „trakavice“ s Hunterom Bidenom. Naime, vrlo brzo će se vidjeti što stoji iza svega: ili istinska želja američkih pravosudnih tijela da istjeraju stvar na čistac (tada bi Hunter bio u velikom problemu), ili je sve možda samo dobro odigrana politička igra (u slučaju da Hunter ostane netaknut) od strane aktualne demokratske administracije kako bi predsjednik  Joe Biden mogao slobodno ući u predizbornu utrku, čist, bez neugodnih „repova“ vezanih uz svog „nestašnog“ sina. Iako, ruku na srce, ovo što je navedeno u tekstu i nisu svi Hunterovi grijesi.

Negdje iz pozadine sve ovo, sigurno, vrlo pozorno motri i Donald Trump, najvjerojatniji Bidenov ponovni protukandidat za ključnu fotelju u Bijeloj kući. Nije potrebno posebno podsjećati da je njujorški sud nedavno pokrenuo kazneni postupak protiv Trumpa – također u zanimljivom tajmingu s obzirom da bi se, uzimajući u obzir uložene žalbe i njihovo rješavanje – rasprave trebale održavati s početkom iduće – izborne godine!

Kako će na kraju završiti ovaj političko-pravosudni cirkus – koji nedvojbeno šteti ugledu američke demokracije u svijetu – ostaje nam tek za vidjeti.

 

Komentari

komentar

You may also like