Iz SAD-a tvrde da su četiri iranska agenta planirali otmicu novinarke iz New Yorka

Državno tužiteljstvo podiglo je optužnice protiv četiri Iranca zbog sumnje da su više od godinu dana nadzirali te planirali otmicu novinarke i aktivistice koja živi u New Yorku, piše Forbes.

Riječ je o novinarki iranskog porijekla koja živi u SAD-u. U objavi tužiteljstva SAD-a piše kako su iz Irana angažirali privatnog detektiva koji je pratio novinarsku koja živi u četvrti Brooklyn. Detektiv je snimao detalje iz svakodnevnog života ove novinarke kritične prema režimu u Iranu.

Iz SAD-a navode kako je Iran već neuspješno pokušao utjecati na novinarku kako bi napustila SAD da bi je mogli lakše prebaciti u Iran. Osim toga, tvrde da je jedan od optuženih iranskih agenata detaljno planirao način da brodom prebaci novinarku u Caracas u Venecueli nakon čega bi bila prebačena u Iran. Osim toga, rođak novinarke je nedavno uhićen u Iranu i zatvoren na osam godina.

Obavještajne službe SAD-a tvrde da je ista grupa planirala otmicu najmanje četiri druge osobe u iz Kanade i UK.

Sama optužnica nema veliku praktičnu vrijednost jer se optuženi nalaze u Iranu, a od tamo su i djelovali. Naime, SAD nema ugovor s Iranom o izručenju.

Komentari

komentar
You may also like