SAD tvrdi da Rusija i dalje pokušava nabaviti oružje od Sjeverne Koreje

Rusija nastavlja pokušavati nabaviti oružje i strjeljivo od Sjeverne Koreje, priopćila je u četvrtak američka vlada, prenosi njmačka agencija dpa.

“Imamo nove informacije da Rusija aktivno nastoji nabaviti dodatno streljivo od Sjeverne Koreje”, rekao je direktor za komunikacije američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u četvrtak u Washingtonu.

SAD vjeruje da Rusija pokušava posredovati u tajnom sporazumu o oružju sa Sjevernom Korejom preko trgovca oružjem po imenu Ashot Mkrtychev. To bi Rusiji omogućilo nabavu više od dvadeset vrsta oružja i streljiva iz Sjeverne Koreje. Zauzvrat, Rusija nudi Pjongjangu hranu, kaže Washington.

Kirby je ustvrdio da takav sporazum krši brojne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Dodao je da je Washington primio na znanje nedavne izjave Sjeverne Koreje da neće prodavati niti isporučivati oružje Rusiji. “Nastavit ćemo to pomno pratiti”, rekao je Kirby.

SAD je u četvrtak uveo sankcije Mkrtychevu, pri čemu je zamrznuta njegova moguća imovina u toj zemlji, piše dpa.

Kirby je naglasio da će Sjedinjene Američke Države učiniti sve što je moguće da spriječe Rusiju da nabavi vojnu opremu od Sjeverne Koreje i bilo koje druge zemlje koja podupire ruski rat u Ukrajini.





Z. Meter: VOJNA ANALIZA: Rusi unaprjeđuju raketnu obranu Moskve; raste opasnost od nuklearnog rata, kontroverze oko ofenziva

Komentari

komentar





You may also like