SAD tvrdi da Rusija Iranu pruža vojnu pomoć ‘bez presedana’

Rusija Iranu pruža vojnu pomoć “bez presedana” u zamjenu za teheranske smrtonosne naoružane bespilotne letjelice dok dvije zemlje postižu novu razinu suradnje, priopćila je u petak Bijela kuća, prenosi Anadolu.

“Rusija nudi Iranu vojnu i tehničku potporu bez presedana koja njihov odnos pretvara u punopravno obrambeno partnerstvo”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima tijekom virtualne konferencije. “Ovo partnerstvo predstavlja prijetnju ne samo Ukrajini, već i iranskim susjedima u regiji. Podijelili smo ovu informaciju s partnerima na Bliskom istoku i diljem svijeta”, dodao je.

Novi odnos uključuje obuku Rusije za iranske pilote na svojim borbenim zrakoplovima SU-35 od ovog proljeća, što “indicira da bi Iran mogao početi primati zrakoplove unutar sljedeće godine”. “Ovi borbeni zrakoplovi značajno bi ojačali iranske zračne snage u odnosu na regionalne susjede”, rekao je Kirby.

Rusija također planira Islamskoj Republici osigurati “napredne vojne komponente”, rekao je Kirby, dodajući da Kremlj možda već opskrbljuje Iran helikopterima i sustavima protuzračne obrane. Međutim, protok vojne opreme nije jednosmjeran, jer Iran opskrbljuje Rusiju bespilotnim letjelicama koje Moskva koristi za jačanje svoje ofenzive na Ukrajinu. Nekoliko stotina već je osigurano jer Iran razmatra prodaju stotina balističkih projektila Moskvi, rekao je Kirby. “Također smo vidjeli izvješća da Moskva i Teheran razmatraju uspostavu zajedničke proizvodne linije za smrtonosne bespilotne letjelice u Rusiji”, rekao je. “Pozivamo Iran da promijeni kurs, da ne poduzima ove korake.” SAD i njegovi saveznici ranije su rekli da je iransko osiguranje vojnih bespilotnih letjelica u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Medij: Iran će pomoći Rusiji u izradi dronova za rat u Ukrajini





 

Komentari

komentar





You may also like