SAD: U 36 razornih tornada u 6 država poginulo preko 100 ljudi

Proglašeno je izvanredno stanje u Kentuckyju i strahuje se da je u toj saveznoj državi poginulo više od 100 osoba, rekao je u subotu guverner Andy Beshear nakon što su razorna tornada ostavila u ruševinama domove i poslovne objekte u nekoliko američkih saveznih država, prenosi Reuters.

U razornim tornadima uništena je tvornica svijeća u Mayfieldu u Kentuckyju, uništen je starački dom u susjednom Missouriju i poginulo je najmanje šestero radnika u skladištu Amazona u Illinoisu. Guverner Kentuckyja Andy Beshear rekao je da su ovo najrazornija tornada u povijesti te savezne države. Oko 40 radnika spašeno je iz tvornice svijeća u kojoj se nalazilo više od 100 osoba, a Beshear navodi da će biti “čudo” ako spasioci izvuku još živih radnika iz ruševina. “Vjerojatno će biti više od 100 izgubljenih života ovdje u Kentuckyju”, rekao je Beshear na konferenciji za medije. “Nestalo je sve što im se našlo na putu. Kuće, tvrtke, vladine zgrade – samo su nestale”, rekao je Beshear nakon izlaska na teren. Zasad je zasigurno potvrđeno 84 smrti, ali taj će broj rasti, piše CNN.

Guverner je proglasio izvanredno stanje u Kentuckyju u subotu i zatražio hitnu pomoć toj državi. Američki predsjednik Joe Biden odobrio je proglašenje izvanrednog stanja u Kentuckyju. Biden je novinarima u subotu navečer rekao da će se obratiti Agenciji za zaštitu okoliša da istraži povezanost klimatskih promjena s olujama te je pokrenuo pitanja o upozorenjima na tornado. “Je li bilo upozorenja? I je li bilo dovoljno snažno i je li se na njega reagiralo”, upitao se Biden. “Ovo je tragedija. I još uvijek ne znamo koliko života je izgubljeno i stvarni razmjer štete”, rekao je Biden. Američki predsjednik se zaputio prema područjima pogođenim katastrofom.

Beshear je rekao da je na terenu 189 pripadnika Nacionalne garde, a spasilački napori usmjereni su na Mayfield, dom za 10 000 stanovnika. Mayfield je bio, čini se, epicentar katastrofe. Uništeni su čitavi blokovi kuća, a prizor je bio poput ratnog. Zapovjednik vatrogasne postrojbe Jeremy Creason, čija je vatrogasna postaja uništena, rekao je da su vatrogasci u tvornici svijeća “morali prelaziti preko žrtava kako bi došli do preživjelih”.

Neuobičajeno visoke temperature i vlaga u zraku stvorile su uvjete za ekstremne vremenske prilike u ovo doba godine, rekao je Victor Gensini, profesor geografskih i atmosferskih znanosti na Sveučilištu Sjeverni Illinois. “Ovo je povijesni ako ne i generacijski događaj”, rekao je Gensini. Više od 100 upozorenja o tornadu izdano je u SAD-u u petak, najviše ikada za jedan dan u prosincu.

“Zaista je zvučalo kao da je vlak protutnjao gradom”, rekao je jedan od svjedoka za AP.  Također, u Tennesseeju je u olujama poginulo najmanje troje ljudi, rekao je Dean Flener, čelnik agencije za upravljanje krizama. Centar za predviđanje oluja Nacionalne meteorološke službe objavio je da je zaprimio 36 dojava o tornadima u Kentuckyju, Illinoisu, Tennesseeju, Missouriju, Arkansasu i Mississippiju. Gotovo 99 000 ljudi u Kentuckyju i više od 70 000 u Tennesseeju je bez struje od subote poslijepodne, prema mrežnoj stranici PowerOutage.US.





Komentari

komentar

You may also like