SAD u Iraku razmjestile sustave Patriot koji su bili primorani odmah djelovati

Nedugo nakon što su američki vojnici u iračkim bazama dobili proturaketne sustave Patriot, ti su sustavi već bili primorani bojevo djelovati. Naime, najvjerojatnije proiranska šijtska organizacija u toj zemlji „Hashd al-Shaabi“ izvršila je novi raketni napad, izvijestio je irački portal Shafaq News.

U utorak, 31. ožujka, vojna baza „Ain al-Assad“, smještena na zapadu Iraka, u regiji Anbar, u kojoj se nalaze američki vojnici i tek dobiveni sustavi Patriot, bila je izvrgnuta raketnom napadu raketa „Katyusha“. Isti medij navodi kako je napad uspješno odbijen i da stradalih osoba i materjalne štete nije bilo.

Podsjećamo: američki vojnici, smješteni u bazama na iračkom tlu, proteklih su mjeseci česta meta raketnih napada različitih paravojnih organizacija, najčešće onih proiranskog usmjerenja. Posljedica je to američkog ubojstva čuvenog iranskog generala Qassema Suleimanija u siječnju ove godine u bagdadskoj međunarodnoj zračnoj luci, nakon kojeg je Teheran najavio dugotrajnu i pažljivo osmišljenu osvetu američkoj vojnoj nazočnosti na čitavom Bliskom istoku, koja se neće zadržati u okvirima izvršenog iranskog raketnog napada na izvjesnu američku bazu u Iraku nedugo nakon same likvidacije spomenutog generala. Zbog usložnjavanja sigurnosnog stanja po svoje vojnike u Iraku SAD su prije nekoliko dana povukle svoje vojnike iz jedne iračke baze ali i dopremile sustave Patriot u preostale baze. Jedna od njih je i baza „Harir“ u Erbilu, administrativnom središtu autonomnog Iračkog Kurdistana. Dvije baterije sustava Patriot razmještene su i u Kuvajtu pa je jasno kako se Pentagon priprema za zaštitu od eventualnih budućih iranskih napada, kao i napada njegovih „proxy“ snaga u regiji, prije svega na tlu susjednog Iraka.

 

Komentari

komentar





You may also like