SAD u Njemačkoj domaćin sastanka savjetodavne skupine za obranu Ukrajine

Sjedinjene Američke Države u utorak su organizirale okupljanje više od 40 zemalja na pregovorima o sigurnosti i obrani Ukrajine. Tema je sastanka naoružavanje Kijeva kako bi se mogao obraniti od rastućeg i potencijalno odlučujućeg ruskog napada na istoku, rekli su američki dužnosnici, a prenosi Reuters.

Američki ministar obrane Lloyd Austin održava događaj u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj nakon putovanja u Kijev gdje je obećao dodatnu podršku ratnim naporima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

General američke vojske Mark Milley, čelnik Združenog stožera, rekao je da je ključni cilj razgovora bio sinkronizacija i koordinacija sve veće sigurnosne pomoći Kijevu koja uključuje teško naoružanje, poput topništva haubica, kao i naoružane bespilotne letjelice i streljivo.

“Sljedećih nekoliko tjedana bit će vrlo, vrlo kritični”, rekao je Milley novinarima koji su putovali s njim. “Potrebna im je stalna podrška kako bi bili uspješni na bojnom polju. I to je zapravo svrha ove konferencije.” “Ishod ove bitke, upravo ovdje, danas, ovisi o ljudima u ovoj prostoriji.”

Nakon neuspjelog napada na Kijev, Moskva je prerasporedila svoje trupe na istok za kopnenu ofenzivu u dvije provincije poznate kao Donbas.

Američki dužnosnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti, ocjenjuju da će se Rusija uvelike oslanjati na topničke napade, pokušavajući zahvatiti ukrajinske položaje dok se Moskva kreće u kopnenim snagama iz više smjerova kako bi pokušala obuhvatiti i eliminirati značajan dio ukrajinske vojske.
No, Sjedinjene Američke Države procjenjuju da su mnoge ruske postrojbe iscrpljene, a neke djeluju s gubicima od čak 30% – što je razina koju američka vojska smatra previsokom za nastavak borbi, kažu dužnosnici.

Britanske procjene pokazuju da je oko 15.000 ruskog osoblja ubijeno u sukobu, dok je 2.000 oklopnih vozila, uključujući oko 530 tenkova, uništeno, zajedno sa 60 helikoptera i borbenih zrakoplova, izjavio je u ponedjeljak britanski ministar obrane Ben Wallace.

Rusija još uvijek ima napredne sposobnosti i superiorni broj snaga. Pokazala je spremnost da nastavi slati vojnike i jedinice u borbu. Moskva može financirati vođenje dugog rata u Ukrajini unatoč tome što su je zadesile sankcije Zapada, rekli su obrambeni stručnjaci i ekonomisti.

S druge strane, Ukrajina se može pohvaliti visokim moralom, kreativnim i prilagodljivim taktikama na bojnom polju i lokalnim poznavanjem terena, zajedno s oružjem i obavještajnim podacima iz SAD-a i njihovih saveznika. “Oni definitivno imaju šansu za borbu”, rekao je američki vojni dužnosnik, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman.

Obraćajući se novinarima nakon svog putovanja u Ukrajinu, Austin je rekao: “Mogu pobijediti ako imaju pravu opremu, pravu podršku.”

Sastanak, čiji je cilj osigurati stalan dotok takve pomoći, održava se u Ramsteinu, prostranoj zračnoj bazi jugozapadno od Frankfurta koja se prije samo nekoliko mjeseci borila s priljevom afganistanskih izbjeglica nakon što su talibani preuzeli tu zemlju prošlog ljeta.
Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače ubila je tisuće ljudi, raselila još milijune i izazvala strah od šireg sukoba između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država – daleko dvije najveće nuklearne sile svijeta. Putin kaže da je “posebna vojna operacija” u Ukrajini neophodna jer je SAD koristio Ukrajinu da prijeti Rusiji, a Ukrajina je kriva za genocid nad ljudima koji govore ruski. Ukrajina tvrdi da se bori protiv otimanja zemlje od strane Rusije i da su Putinove optužbe za genocid besmislice, prenosi Reuters.

Komentari

komentar

You may also like