SAD u Njemačku šalju nove vojnike

Sjedinjene Države namjeravaju povećati svoju vojnu nazočnost u Njemačkoj slanjem dodatnih 500 vojnika, izjavila je njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer nakon razgovora u Berlinu s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom.

“Snage u SR Njemačkoj pojačat će 500 ljudi. Ovo je snažan znak solidarnosti”, izjavila je njemačka ministrica obrane.

Istodobno, nije izvijestila o svrsi i vremenu dolaska dodatnog kontingenta, kao ni o tome, u kojoj će vojnoj bazi novi američki vojnici biti raspoređeni.

Podsjećamo: bivši američki predsjednik Donald Trump prošle je godine izjavio kako će američki vojni kontingent u Njemačkoj biti smanjen s 34,5 tisuća na 25 tisuća ljudi ukoliko Njemačka ne plati njihovo raspoređivanje i ne poveća troškove obrane.

Ovaj tjedan u Bruxelles će doći spomenuti šef Pentagona Lloyd Austin, kao i američki državni tajnik Antony Blinken s ciljem razgovora o novonastalim sigurnosnim prilikama na istoku Europe, vezano uz pokrete ruske vojske na granici s Ukrajinom, kao i o odnosu na tzv. iransko pitanje, uključno i najnoviji incident s napadom na iransko nuklearno postrojenje u Natanzu, u nedjelju, 11. travnja, iza kojeg, vjerojatno, stoji Izrael i što je već izazvalo oštre prijetnje od strane Teherana.

Danas je u Teheranu boravio i ruski ministar vanjskih poslova gdje je o svim ovim temama razgovarao s iranskim šefom diplomacije Mohammadom Javadom Zarifom kojemu je, tom prigodom, uputio izraze potpune ruske potpore iranskim stavovima u pregovorima koje u Beču delegacija te zemlje vodi s predstavnicima SAD-a o povratku sporazumu o iranskom nuklearnom programu iz srpnja 2015. godine.
Komentari

komentar

You may also like